Cože, nepřišli? Zvrat v Radě ČT. Xaver vypálil: To Bartošek a Piráti! Cíl je prý zřejmý

25.08.2021 20:01

Dnešní jednání Rady České televize muselo být kvůli nedostatečnému počtu přítomných radních zrušeno, což rozpálilo zejména přítomného Luboše Xavera Veselého. „Já zbytečně ráno vstával, protože v radě chybějí čtyři lidé, a když se dalších pár omluví, už není rada usnášeníschopná,“ prohodil Xaver s tím, že viníkem této situace jsou poslanci KDU-ČSL v čele s Janem Bartoškem, kteří dlouhodobě obstruují dovolbu členů rady.

Cože, nepřišli? Zvrat v Radě ČT. Xaver vypálil: To Bartošek a Piráti! Cíl je prý zřejmý
Foto: Repro Youtube
Popisek: Radní ČT a moderátor Luboš Xaver Veselý

Místopředseda rady Jiří Šlégr na úvod jednání nejprve vyjmenoval, kdo všechno je omluven. „Omluveni byli předseda rady Pavel Matocha, dále Tomáš Samek, Hana Lipovská, René Kühn a Zdeněk Šarapatka a radní Pavel Kysilka avizoval, že přijde později,“ vypočítal Šlégr, jak je patrné ze záznamu schůze na stránkách České televize. 

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí
„V tuto chvíli jsme neusnášeníschopní a musíme s právním oddělením vyřešit, co dál. Pozvali jsme si paní Havlovou, aby nám přednesla nějaký právní výklad, zda jsme nebo nejsme usnášeníschopní, protože momentálně jsme tu v pěti členech,“ dodal poté Šlégr.

Právnička Markéta Havlová poté vysvětlila, co je psáno v zákonu o České televizi. „Úprava usnášeníschopnosti je vysvětlena v paragrafu 7 zákona o České televizi, kde je psáno, že když se usnáší o běžných věcech, tak jde o nadpoloviční většinu všech členů. Na tuto věc existují dva názory, kdy Rada ČT dosud jednala podle pravidla, že musí na schůzi být alespoň nadpoloviční většina členů z celkového počtu 15. Existuje ale i další výklad, podle kterého jde o nadpoloviční většinu ze současných členů, tedy v současnosti z 11 členů,“ vysvětlovala Havlová s tím, že druhý výklad je pouze překlenovací.

„Ten musí ještě posvětit soudy, a proto já jako právník bych šla cestou právní jistoty a kontinuity s tím, jak se k tomu stavěla Rada ČT dosud, tedy nadpoloviční většina z 15 řádných členů,“ dodala Havlová.

Slovo si poté vzal i generální ředitel Petr Dvořák, který s Havlovou souhlasil. „Z hlediska historické zkušenosti, alespoň podle toho, co já vím, tak platí to, co zmínila paní doktorka Havlová. Rada se vždy řídila tím výkladem, že má podle zákona 15 členů a z toho se počítá nadpoloviční většina. To znamená, že pro zasedání musí být přítomno alespoň osm členů s tím, že je přítomen předseda nebo místopředseda rady. Já jsem tedy pro to, aby rada tuhle kontinuitu dodržela,“ prohlásil Dvořák, načež bylo jednání ukončeno.

To se nelíbilo zejména Luboši Xaverovi Veselému, který se jal ve svém streamu hledat viníka situace. „Dnešní jednání Rady ČT jsme začínali v deset, nyní je něco po jedenácté a já už sedím v autě před Kavkama. Bylo to nejkratší zasedání, co jsem zažil, a celé to bylo dáno tím, že se nás sešlo pouze pět, což opravdu není mnoho,“ spustil Xaver.

„Byl tam pan místopředseda Šlégr, který to skvěle kočíroval i v této těžké situaci. Pak tam byl pan Martin Doktor, pan Karmazín, pan Bradáč a já. Chlebíčky byly krásně narovnaný, kávovar nažhavenej, neperlivá voda na stole a všechno, jak má bejt. Měli jsme i program daný, ale ten nebyl nijak obsáhlý, takže jsme asi žádnou velkou ztrátu neutrpěli,“ prohodil ironicky Xaver s tím, že rada sice proběhla, ale výsledek je nula. „Tak jsem se radši přítomného pana generálního ředitele zeptal, zda nemám uhradit ty dva chlebíčky, které jsem snědl, když jsme nic nevykonali,“ dodal sarkasticky.

Celou situaci podle něj zavinili konkrétní politici a konkrétní politické strany, zejména Jan Bartošek z KDU-ČSL. „To jsou ti lidé, kteří obstruují několik měsíců dovolení Rady ČT, a jak se ukazuje, tak nakonec jejich vinou ta dnešní rada nemohla proběhnout,“ má Xaver jasno s tím, že už to měli poslanci dávno dovolit.

„Takže jestli tady někdo ohrožuje fungování České televize, tak jsou to tito lidé v Parlamentu a není to od nich hezký, spíš bych to nazval prasárničkou. Jak si vždycky berou dvě hodiny přestávku ve Sněmovně, když se o tom rozhoduje, což už udělali několikrát, tak už to celkově dalo přes 38 hodin. Takže to se nám vážně nelíbí, ať jako koncesionářům, tak obyčejným divákům,“ štve Xavera.

„Proto chci složit poklonu panu Bartoškovi, lidovcům a taky Pirátům za tu destruktivní politiku, za jejich destruktivní přístup, kdy oni mají strach o nějaký pofidérní hodnoty, který ve skutečnosti ani neexistujou, a o svobodu slova, která nikdy ohrožená nebyla. Takže je potřeba na to myslet, poděkovat jim a být ve střehu u voleb, protože tito lidi mě rozčilují,“ dodal Xaver a vyzval své diváky, aby to u voleb měli na zřeteli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…