Dalík prohrál, Kořistka se mu omlouvat nemusí

28.01.2011 14:52

Nejvyšší soud zamítl dovolání Marka Dalíka a Jana Večerka v případu údajného pokusu o zkorumpování bývalého poslance US-DEU Zdeňka Kořistky.

Dalík prohrál, Kořistka se mu omlouvat nemusí

Dalík s Večerkem se neúspěšně snažili zvrátit rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouc, podle kterého se Kořistka nemusí omlouvat za zveřejnění jejich údajných pokusů ho korumpovat. Oba muži své dovolání stavěli na nevěrohodnosti Kořistkovy výpovědi, soud ale vše smetl ze stolu.

"Nejvyšší soud ČR v posuzované věci neshledal, že by odvolací soud v napadeném rozhodnutí pochybil při právním posouzení věci," stojí v rozhodnutí senátu s předsedou Pavlem Pavlíkem.

Peníze a ambasáda 

Soudní pře se týká kauzy z roku 2004. Kořistka tehdy uvedl, že se mu blízký spolupracovník tehdejšího premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík a lobbista Jan Večerek pokusili nabídnout deset milionů korun a post velvyslance v Bulharsku za to, že nepodpoří vznikající vládu sociálního demokrata Stanislava Grosse.

Protikorupční policie Dalíka s Večerkem obvinila, že peníze a místo velvyslance nabídli z pověření ODS. Případ byl ale následně několikrát odložen a k soudu se nikdy nedostal.

"Člověk, který poukáže na korupci, tak nakonec skončí u soudu v roli obžalovaného. Je to impulz, v uvozovkách, pro lidi, jak se mají v případě korupce zachovat, že je lepší o všem naprosto mlčet a nemít problémy, jako mám já," komentoval celou věc před několika lety Kořistka.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…