Dát někomu pět tisíc a ten za dva dny zmizí? To ne! Hejtman Kuba se pustil do „uprchlíků“

28.05.2022 9:38

Předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) promluvil o zvládání uprchlické vlny z Ukrajiny a o poskytování další pomoci běžencům. Upozornil, že teď teprve nastane složitá fáze, v níž půjde o to integrovat stovky tisíc válečných běženců do české společnosti. Prozradil také, komu bychom ještě měli pomáhat, a komu už ne. Zmínil i některé romské uprchlíky, kteří si přišli pro dávku 5000 korun a za dva dny zmizeli.

Dát někomu pět tisíc a ten za dva dny zmizí? To ne! Hejtman Kuba se pustil do „uprchlíků“
Foto: repro Facebook
Popisek: Lídr kandidátky ODS v krajských volbách v Jihočeském kraji Martin Kuba

Hned v úvodu rozhovoru pro sobotní MF Dnes hejtman Kuba české občany pochválil.

„Je třeba Českou republiku pochválit. Nemyslím jen vládu a politiky, ale především občany. Celý národ se k tomu postavil úžasně. V tom jsme opravdu nejlepší a na první fázi pomoci můžeme být hrdí. Že to s sebou nese v druhé fázi nějaké komplikace, je přirozené. A bylo by naivní si myslet, že ne. Od začátku říkám, že je něco jiného přijmout nějaký počet uprchlíků, uložit je někam do bezpečí na měsíc či na dva, ale úplně jiná disciplína bude, pokusit se ty lidi tady integrovat, najít jim práci a dostat jejich děti do škol,“ poznamenal Kuba.

Pár slov věnoval také romským uprchlíkům, kteří prchají před ruskou invazí.

„Tito lidé z romské komunity mají také trochu specifické požadavky na ubytování. Chtějí se ubytovávat po velkých skupinách, což není jednoduché zajistit. A dost často se stane, že je ubytujete, oni dostanou dávku a za dva dny zmizí. Myslím, že bychom měli pomáhat lidem, kteří přišli z války, nemají jiné občanství a nemají kam jít. Ne dát 5000 Kč někomu, kdo s nimi hned odjede,“ vyjádřil svůj názor Kuba s tím, že teď už je čas na to, více zvažovat, komu poskytnout bleskovou potřebnou pomoc, a kdo ji spíš nepotřebuje, protože brzy sbalí svých pět švestek a tak či tak z Česka odejde. Kamkoli.

Ukrajinci, kteří v Česku zůstanou, by podle Kuby měli od vlády Petra Fialy (ODS) slyšet, co je čeká dál. Zda po nich bude vyžadováno, aby si co nejrychleji našli práci, nebo zda jim bude ponechán prostor k tomu, aby bydleli např. po hotelových pokojích, které hradí kraje či stát.

Pokud jde o nápad přerozdělovat ukrajinské uprchlíky do různých krajů, s čímž přišel pražský primátor Zdeněk Hřib prohlašující, že Praha už nemá prostor pro to, aby ubytovala další běžence, Kuba vyjádřil jistou skepsi. Pokud lidé budou chtít žít kupříkladu v Praze, těžko je půjde přesvědčit, aby se přestěhovali např. do Zlína. A už vůbec je k tomu nepůjde donutit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…