David Rath králem dámské show. Oponentky zůstaly doma

27.02.2011 5:38

Středočeský hejtman David Rath byl hostem pořadu Tah dámou na ČT24. V klidné debatě se ženami byl naprosto uvolněný. Nebude prý řešit svůj osobní život se dvěma partnerkami jen proto, že se nelíbí Vítu Bártovi. Bártova "číča" ho nezajímá a stejně jako každý muž se soustředí hlavně na svůj výkon.

David Rath králem dámské show. Oponentky zůstaly doma

Jako jakýsi sněmovní rétorický chameleon, pokud někdo dokáže nadzvednout stoletý prach z poslaneckých lavic, je to zpravidla David Rath. Sklízí za to kritiku, narážky i chválu. "Já vás třeba obdivuji," přiznala bývalá šéfka Transparency International Adriana Krnáčová. "Jste adaptabilní, dokážete se s různými pozicemi velmi rychle ztotožnit, to by každý nedokázal."

"Adaptabilita je znakem inteligentní hmoty," usmíval se Rath. Usazen v barové stoličce studia České televize se viditelně cítil dobře, uvolněný. Ve sněmovně prý nikoho neuráží, pouze se brání. "Já na nikoho neútočím," řekl Rath. "V té poslední věci nejprve vystoupil pan ministr John a řekl, že on nikdy nedělal na žádná íča a číča. Při mém vystoupení jsem mu pak v nadsázce řekl, aby sem netahal číči, že ty byly v kalendáři jiné politické strany, ne té naší."

A ministr dopravy Vít Bárta ho následně tituloval do ruských gubernátorů a bigamistů. Rath odvětil tím, že si urážky od Ferdy mravence nepřipouští. "Jste fakt ve formě," utrousila Krnáčová.

Hejtman skutečně žije ve dvou domácnostech simultánně, ale nemyslí si, že by se jeho osobní život měl takto veřejně probírat. A z Bárty si skutečně nic nedělá.

Veselá sněmovna:
Rath Bártovi: Urážky od Ferdy mravence neberu. Johnovi: Jste jako bezdomovec
Pan Bárta? Kdepak, na Kalouska nemá, směje se Rath
Rath nazval Kalouska opilcem, zaplatí pokutu. Totalita, zlobí se Rath
Co ve sněmovně padlo? Ruský gubernátor žijící v bigamii a král hulvátů

"Člověk se nemůže v takto složitých věcech rozhodovat podle toho, co mu říká ministr Bárta," podotkl. "Pokud můj osobní život bude znamenat konec mé politické kariéry, tak cest la vie."

Agresivita ve sněmovně je podle sexuoložky Hany Fíkové logická. "Všechny jednopohlavní společenství se chovají podle určitých pravidel, ať jde o sněmovnu nebo o učitelskou sborovnu. Mezi poslanci je určitě hodně testosteronu." Ženy poslankyně si podle ní navíc dávají pozor na to, co řeknou, kdežto muži se soustředí zejména na svůj výkon.

"Já myslím, že je to pravda," kývl Rath. "Muži se vždy soustředí zejména na svůj výkon." Ženy se rozesmály. "Tak to byla opravdu sladká tečka, co nám pan Rath přiznal," culila se Krnáčová.

Engel musel čekat, že ho zpátky nevezmou

Většina pořadu se ovšem točila kolem skončeného exodu lékařů. Odborářského bosse Martina Engela, který je kvůli akci Děkujeme, odcházíme bez práce, by dámy zpátky nebraly. "Kdo by chtěl zpátky kverulanta?" reagovala Krnáčová. "Jako každá firma má i nemocnice možnost ho nevzít."

"Kdo by chtěl v nemocnici odboráře," podotkla sexuoložka. Rath by prý byl schovívavější. "I já sám mám kolikrát sto chutí u některých svých zaměstnanců vypořádat se s nimi, ale je třeba držet ty emoce na uzdě. Trocha vstřícnosti by řediteli FN Královské Vinohrady neuškodilo."

Já nikdy nerodil. Nevím, co se platí bokem

Podle Krnáčové nezvítězil v exodu lékařů nikdo. Jen někteří lékaři mohli své pacienty ještě víc naštvat. Už teď totiž platí, že je pacient musí často uplácet, aby ho vůbec ošetřil.

Platí to prý hlavně u porodů. Za běžný porod, který má být hrazen pojišťovnou, si totiž v praxi ženy musí připlatit "obálkou". "To je tak deset, patnáct tisíc," specifikovala Krnáčová. Rath zavrtěl hlavou. "O tomhle nic nevím. Já nikdy nerodil," usmál se. "Ovšem pokud lékař řekne: jestli mi nedáš úplatek, tak tě neodrodím, tak to je samozřejmě vydírání a trestný čin."

Podle sexuoložky Fíkové je vítězem exodu ministr Leoš Heger, prý proto, že ho ustál s noblesou. "Pan ministr Heger zvládl tu krizi nejlépe, jak mohl," pochválil kolegu i Rath. "Pro ministru Hegerovi já vůbec nic nemám, naopak mu přeju, aby tam vydržel co nejdéle, alespoň dvakrát až třikrát déle než já."

S nadsázkou se pak zaculil: "Nebo alespoň do jara."

SLEDOVALI jsme téma EXODUS lékařů

O pořadu Tah dámou:

Blondýna se divila. Aby nám Rath nevzal práci

Dámy o exodu: Nemá vítěze. Obě strany přišly o důvěru lidí

V dámském pořadu byl Dienstbier mladší. Šiklovou nadchl

Petra Paroubková v ČT: Pan Michálek, to je takový něžný popleta

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…