Děkujeme vám. Plzeňané se poklonili veteránům z USA a z Belgie

06.05.2016 19:22

Zhruba 400 lidí dnes přišlo poděkovat třinácti americkým a belgickým veteránům, kteří letos přijeli do Plzně na 71. oslavy osvobození města. Desítky věnců a květin pak položili k loni odhalenému pomníku generála Pattona pod Velkým divadlem. Americký veterán Earl Ingram ze 2. pěší divize, která osvobodila nejvíce měst a obcí na západě Čech, popřál Plzeňanům dobré zdraví, dobrý život, prosperitu a svobodu navždy. Zprávu přinesla ČTK.

Děkujeme vám. Plzeňané se poklonili veteránům z USA a z Belgie
Foto: vlada.cz
Popisek: Vzpomínkový akt Díky Ameriko k 70. výročí osvobození města Plzně, 6. května 2015.

„Musíte zůstat ostražití a nikdy nesmíte pod jakoukoli záminkou dopustit, aby vás kdokoli o svobodu připravil, ať už slovem či mečem,“ řekl. Poděkoval za skutečné přátelství i za to, že díky Plzeňanům mají veteráni pocit, že je jim zase o 71 let méně. Ocenil, že se na pietních aktech scházejí tři generace vděčných lidí, kteří si události připomínají.

„Obětovali své životy, aby budoucí generace mohly žít beze strachu o bezpečnost a beze strachu o nejzákladnější lidská práva. Nyní je na nás, abychom zachovali a chránili tuto bezpečnost a svobodu, za kterou tolik lidí bojovalo,“ řekl americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro. Jedním z ponaučení druhé světové války je to, že navzdory krutosti, zmaru a hrůzám války v sobě lidé nacházeli tolik slušnosti a odvahy, aby si vzájemně pomáhali. „Ti, kdo prchají před válkou a násilím v jiných částech světa, potřebují, abychom jim podali pomocnou ruku,“ řekl. „Po ohlédnutí za minulým stoletím není žádná hrozba a výzva tak velká, abychom ji nedokázali překonat, pokud lidé zůstanou věrni svým hodnotám a půjdou jednotní za svým cílem,“ zdůraznil.

Poprvé po více než 20 letech nebyl hlavní pietní akt u pomníku Díky, Ameriko!

Primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD) uvedl, že i díky americkým a belgickým vojákům je dnes Plzeň krásnou a rozvíjející se metropolí. „Bojovali jste za naše hodnoty, které si stále musíme připomínat. Ve světle současného dění o to intenzivněji,“ řekl. Předseda senátu Milan Štěch (ČSSD) řekl, že se vždy rád účastnil tohoto shromáždění v Plzni i proto, že si uvědomoval dluh z minulých let, kdy se o podílu americké armády a dalších spojenců na osvobození republiky záměrně mlčelo. „Vážíme si hrdinství osvoboditelů, partyzánů, odbojářů a všech statečných občanů a jejich odhodlání bojovat s nacistickým nepřítelem,“ řekl.

Poprvé po více než 20 letech nebyl hlavní pietní akt u pomníku Díky, Ameriko! Kvůli nebezpečným trhlinám v žulových pylonech jej dalo město v dubnu odstranit a postaví stejný nový.

V ulicích Plzně ode dneška do neděle hraje muzika, tancuje se, ve městě jsou dobové vojenské kempy za obchodním centrem Plaza, u kulturního domu Peklo, v Proluce v Křižíkových sadech a na Bolevecké návsi. Slavnosti by mělo zhlédnout až 50 000 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…