Digitalizace bezpečně a s nižšími náklady. V cloudu

14.03.2024 15:31 | Komerční článek

Města, obce, organizace bez rozdílu velikosti nebo působnosti, všichni dnes čelí zvyšujícím se kybernetickým rizikům, rostoucí poptávce po digitálních službách i požadavkům vyplývajícím z nové legislativy, jako jsou například zákon o právu na digitální služby nebo DEPO. Zároveň však trpí nedostatkem odborníků i potřebných financí. Pomoci může cloud.

Digitalizace bezpečně a s nižšími náklady. V cloudu
Foto: Archiv Gordic
Popisek: Cloud

Informační systém v cloudu aneb Jak si ušetřit starosti 
 
Cloudové služby jsou v oblasti IT trendem již několik let. Využíváme je běžně při práci i zábavě, aniž si to uvědomujeme. Ve veřejné správě si získaly důvěru i díky tomu, že vyřeší nejen rostoucí nároky na flexibilitu a rozšiřitelnost informačních prostředků, související se zaváděním i samotným provozem digitálních služeb, ale také dosažení souladu s novými legislativními nároky, potřebu vyšších kyberbezpečnostních opatření nebo nedostatek IT odborníků. 
 
Provoz informačních systémů v cloudu a využívání softwaru jako služby (SaaS, z anglického Software as a Service) nabízí řadu výhod, které ocení nejen velké instituce jako ministerstva, ale i malé organizace, města a obce. Jedná se o model poskytování informačních systémů formou předplatného, kdy zákazník platí pouze za období, ve kterém mu je daný software poskytován, a za množství IT prostředků, které skutečně spotřebuje. S využitím SaaS odpadají náklady na provoz vlastní IT infrastruktury a snižují se nároky na vlastní IT pracovníky. Zákazník navíc získává jistotu vysoké míry zabezpečení, automatických aktualizací a technické podpory. 
 
Bezpečnost je absolutní základ 
 

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50001 lidí
Ani sebekvalitnější IT pracovník menších úřadů a organizací se nemůže vyrovnat zástupu expertů a investicím, které do zajištění bezpečnosti a stability své infrastruktury investuje poskytovatel cloudu a cloudových služeb. Přitom důraz na bezpečnost je v dnešní éře neustále pokročilejších kybernetických hrozeb více než opodstatněný. Úřady zvažující nasazení cloudových služeb mají k dispozici jednotný seznam bezpečných poskytovatelů cloudu do státní správy, tzv. Katalog poskytovatelů cloud computingu, ze kterého mohou vybírat prověřené dodavatele, kteří jsou způsobilí zajistit základní úroveň ochrany důvěrnosti, integrity a dostupnosti informací.  
 
Jedním z poskytovatelů cloudových služeb, kteří splnili podmínky pro zápis do katalogu i po legislativní úpravě, je český tvůrce informačních systémů, společnost Gordic. Může tak své ověřené služby poskytovat státním institucím i po lednu 2024. V portfoliu Gordiku najdeme celou řadu aplikací provozovaných v cloudu zejména pak v české státní správě nejpoužívanější elektronickou spisovou službu GINIS nebo Portál občana. Řešení jsou provozovaná v cloudu Microsoft Azure a poskytovaná na principu pronájmu, díky čemuž úřadům odpadají starosti spojené s údržbou softwaru, za který zodpovídá poskytovatel.  
 
Typy cloudových služeb 
 
V rámci cloudových služeb jsou poskytované IT prostředky, servery, úložiště, systémy nebo aplikace zákazníkovi dostupné vzdáleně. Jejich provoz nijak nezatěžuje jeho infrastrukturu. Jednoduše řečeno, pro využívání cloudových služeb není potřeba instalace a zákazník se do nich přihlašuje přes klientské prostředí odkudkoliv přes internet. Mezi hlavní typy cloudových služeb patří kromě již zmíněného SaaS také PaaS (platforma jako služba, Platform as a Service), kterou nejčastěji využívají tvůrci a provozovatelé softwaru a která zprostředkovává zákazníkovi pracovní prostředí a nástroje pro vývoj, tvorbu a testování aplikací. Dále IaaS (Infrastruktura jako služba, Infrastructure as a Service), která zákazníkovi poskytuje základní hardwarové a softwarové prostředky, typicky úložiště, servery, operační systém i sítě samotné. Další úspory v rámci provozu v cloudu nabízí model IaC (Infrastruktura jako kód, Infrastructure as a Code), který umocňuje zmíněné výhody cloudového provozu automatizací a aktualizací pomocí šablon, tzv. skriptů, které zahrnují definici a správu IT infrastruktury prostřednictvím kódu. Vycházejí z nadefinovaných architektonických a bezpečnostních standardů a používají se k automatizovanému poskytování a správě HW a SW prostředků.  
 
Cloud je i pro malé úřady 
 
Příklad, který dokazuje, že digitalizace úřadu a moderní cloudová řešení nejsou záležitostí pouze velkých měst, je obec Luková. Luková, obec s téměř 800 obyvateli, přesunula svůj systém správy dokumentů (SSD) do cloudu a má teď méně starostí s jeho provozem i zálohováním. Obec využívá spisovou službu GINIS od společnosti Gordic, kterou v minulosti hostovala na infrastruktuře technologického centra Lanškroun, ale kterou z důvodu rostoucích nákladů spojených s provozem přemístila do cloudu. „GINIS je moderní a funkční informační systém nejen pro velké úřady. Ve spojení s cloudovým prostředím Microsoft Azure se jedná o ideální řešení pro malé obce, které chtějí mít co nejméně starostí s provozem svého informačního systému a zálohováním,“ chválí Petr Celý, starosta obce Luková.  
 
Díky provozu informačního systému spisové služby nebo jakékoliv aplikace v cloudu nepotřebují města a obce vlastní nákladnou IT infrastrukturu, nemusejí se starat o její správu ani zabezpečení. Moderní cloudové služby umožnují, že daný systém nebo aplikace jsou dostupné kdykoliv a z jakéhokoliv zařízení s připojením k internetu a v případě bezpečnostního incidentu nebo havárie jsou vždy obnovitelné. Centralizovaný přístup k datům podporuje spolupráci mezi odděleními a zvyšuje efektivitu veřejné správy. Samotná migrace do cloudu je jednoduchá a model předplatného, v rámci kterého zákazník platí jen skutečně využívané služby a kapacitu, umožňuje optimalizovat rozpočty i předvídat náklady. Celkově lze říci, že využití cloudových technologií přináší organizacím možnost modernizace, efektivity a lepšího zvládání aktuálních výzev prostřednictvím široké škály služeb a flexibilního řízení IT prostřednictvím cloudu.
 
Všechny agendy v jednom a bez starostí 
 
Unikátní cloudovou službu pokrývající všechny základní potřeby současných veřejných institucí představuje GINIS Express SQL v cloudu, která vznikla spojením nejpoužívanějšího ekonomického systému v české veřejné správě GINIS s cloudovou platformou Microsoft Azure. Provoz všech agend včetně ekonomické a mzdové agendy nebo nástrojů pro řízení bezpečnostních rizik v rámci jediného systému v cloudu řeší všechny zásadní problémy provozovatele. Současně se jedná o cenově výhodné řešení, které umožňuje vést všechny agendy v jednoduchých, uživatelsky přívětivých a navzájem propojených prostředích.   
 
  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…