Dotace pro firmu, která pořádá koncert Netrebko. Jak myslíte, že hlasoval Pospíšil? Bobošíková o dnu pokrytectví

01.08.2023 21:34 | Monitoring

MONITORING SÍTÍ Jak vypadá pětikoaliční politická žumpa, demonstruje moderátorka pořadu Aby bylo jasno Jana Bobošíková na vývoji dění kolem koncertu pěvkyně Netrebko, který chce pětikoaliční Jiří Pospíšil z TOP 09 najednou zrušit. Už dlouho jej přitom podporují z peněz daňových poplatníků pětikoaliční ministři Stanjura a Síkela. Firmě, která koncert Anny Netrebko pořádá, udělilo milionový grant pětikoaliční zastupitelstvo hlavního města Prahy a Jiří Pospíšil hlasoval pro. To vše se dělo před tím, než šel Jiří Pospíšil z TOP 09 konzultovat koncertní program Obecního domu v Praze s ukrajinským velvyslanectvím, uvádí Bobošíková.

Dotace pro firmu, která pořádá koncert Netrebko. Jak myslíte, že hlasoval Pospíšil? Bobošíková o dnu pokrytectví
Foto: repro YouTube kanál Institut svobody a demokracie
Popisek: Zakladatelka Institutu svobody a demokracie Jana Bobošíková

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Jiří Pospíšil z TOP 09 nechce, aby ruská pěvkyně Netrebko vystupovala v pražském Obecním domě. Koncert je plánován na podzim a osmdesát procent vstupenek je již vyprodaných. Obecní dům, který je v majetku hl. m. Prahy, její vystoupení schválil. Anna Netrebko odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu a v Rusku je za svá slova nežádoucí osobou. Pospíšil se radil na ukrajinském velvyslanectví, zda může Netrebko v Praze vystoupit. Podle Ukrajiny je ale pěvkyně podporovatelkou Putina, od kterého se distancovala účelově, aby mohla v Evropě koncertovat. Proto Pospíšil Obecnímu domu doporučí, aby koncert Netrebko zrušil. Předseda představenstva Obecního domu Vlastimil Ježek, který nevidí ke zrušení koncertu důvod, žádá od Pospíšila vše černé na bílém, shrnuje moderátorka.

Pospíšil své kroky argumentuje nejen necitlivostí koncertů vůči ukrajinským přátelům a našim hlavním spojencům, ale i tím, že se zrušením koncertu souhlasí všichni členové pražské koalice, tedy politici ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN i Piráti.

„V září bude Netrebko hostovat v Berlínské státní opeře, protesty německých politiků jsme nezaznamenali, zato jsme zaznamenali články v německém tisku, které si všímají pražské hudební cenzury,“ uvádí Bobošíková.

Na otázku, zda má politická perzekuce Anny Netrebko nějakou oporu v zákoně, odpovídá: „Takové jednání oporu v platném právu rozhodně nemá, dokonce si dokážu představit, že je v rozporu s právem, pokud by došlo k nějakému sporu, tak by jednání českého státu, který by zakázal z podnětu Pospíšila vystoupení takové zpěvačky, mohlo být vnímáno jako diskriminační,“ uvedl pro Aby bylo jasno právník Ondřej Dostál.

„Jednání celé pražské radnice a celé vládní koalice vůči Anně Netrebko je výrazem největšího pokrytectví a snad nejhlubšího politického dna, jakého jsme se od počátku ruské invaze na Ukrajinu dočkali,“ pokračuje Jana Bobošíková.

Přidává další zarážející zjištění: „Agentura, která koncert Netrebko v Praze pořádá, dostala na svou činnost od stejných radních, kteří nyní chtějí koncert zakázat, dotaci milion korun. O dotaci se hlasovalo v únoru letošního roku, proti nebyl jeden jediný zastupitel. Jiří Pospíšil z TOP 09 tehdy zvedl ruku pro to, aby agentura dotaci obdržela,“ připomíná moderátorka pořadu Aby bylo jasno.

Také řada státních firem, ve kterých politici vládní pětikoalice mají hlavní slovo, koncert Netrebko sponzoruje. „A kdo tak necitlivě vůči našim spojencům a ukrajinským přátelům podporuje z našich peněz koncert nežádoucí Netrebko? To se budete divit! Koncert pěvkyně, která je na sankčním seznamu prezidenta Zelenského – tudíž v Německu vystupovat smí, u nás možná a v Rusku vystupovat nesmí – podpořila finančně nadace ČEZ, tedy podniku, ve kterém vlastní většinu český stát,“ uvádí Bobošíková.

Poukazuje i na to, že koncert „zločinné“ Rusky podporuje také státní podnik ČEPS, který podléhá ministru za STAN Síkelovi. „Konzultoval ministr Síkela tuto podporu na pětikoalici třeba s Markétou Pekarovou Adamovou? Anebo připustil, aby podnik, za který odpovídá, takto svévolně v rozporu s vůlí ukrajinského velvyslanectví sponzoroval údajně kariéristku Netrebko?“ táže se Bobošíková. A podotýká, že partnerem koncertu je také Obecní dům, společnost patřící hl. m. Praze, která se prezentuje jako maják české státnosti. A i tento maják pod vedením pražské pětikoalice je partnerem koncertu Netrebko.

„Už víte, proč říkáme, že to, co vidíme, je výrazem největšího pokrytectví a nejhlubšího politického dna? Podporovat prostřednictvím státních a městských organizací koncert pěvkyně, který nejprve povolíme a následně po poradě s ukrajinským velvyslanectvím chceme zrušit, to není jen politické dno, to je pětikoaliční politická žumpa.

Snad jediný, kdo se v podpoře Anny Netrebko chová naprosto profesionálně je Seznam, ten jako kyperská firma koncert Netrebko podporuje. Ale jako český zpravodajský server ji zuřivě nenávidí. Svědčí o tom komentář jedné z hlavních tváří serveru Seznam Zpráv, Jindřicha Šídla. Tomu přijde neuvěřitelné, že by se něco takového mělo konat v Praze v roce 2023. Neboli majitelé Seznamu vědí, kde je byznys. A jejich zaměstnanci? Ti jen sliní prst, aby věděli, odkud právě fouká politický vítr,“ zakončuje Jana Bobošíková.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Topka??, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 01.08.2023 22:09:09
Z Pospíšila se vyklubal pokrytec,ubožák i díky jeho charakteru Topka musí skončit,,Kalous, Ferda,MPA,rentgenolog, a další rádoby chytří musí skončit,,Jsou nebezpeční pro ČR,,

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…