Drahé potraviny, energie, nejsou léky... Juchelka ukázal prstem na vládu

24.05.2023 17:45 | Ze sítí

Za vysokou inflaci může vláda premiéra Petra Fialy (ODS), uvedl v Rozstřelu poslanec hnutí ANO a stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka. Konsolidační balíček a „penzijní reformu“, kterou nazývá „parametrickými změnami“, podle něj spojila vláda účelově, aby státní rozpočet částečně sanovala skrze důchodce.

Drahé potraviny, energie, nejsou léky... Juchelka ukázal prstem na vládu
Foto: iDNES.cz
Popisek: Poslanec hnutí ANO a stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka v Rozstřelu

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33708 lidí
S extrémně zadluženými financemi podle Juchelky mělo ANO připravenou svou vlastní konsolidaci po covidové době, kdy šel státní rozpočet do minusu. „Alena Schillerová to měla skutečně na několik let a velmi precizně, hlavně z důvodu, aby nezabrzdila investice, které jsou takovou krví v žilách ekonomiky, aby se to nějakým způsobem nezastavilo, jako jsme byli svědky například v roce 2009. Měli jsme konsolidaci na několik let 0,5 % HDP, myslím, že by se to tak klidně dalo i udělat, ale nedošlo na to, nejsme ve vládě a na stole  je úplně něco jiného,“ řekl Juchelka.

Fialova vláda představila konsolidační balíček a důchodovou reformu, tu Juchelka vnímá pouze jako parametrické změny: „To není žádná důchodová reforma. To, co tato vláda představila, jsou pouze kosmetické změny, které podle mého názoru vůbec do toho konsolidačního balíčku nepatří. Jsou to dvě různé entity, důchodová reforma a konsolidační balíček, my říkáme spíše daňový. To spolu prostě vůbec nesouvisí. Ty parametrické změny jsou špatně, poněvadž já podezírám tuto vládu, že ona ten rozpočet chce částečně sanovat skrze důchodce, skrze ten důchodový systém,“ míní Juchelka.

Následně opozičník zdůraznil: „De facto jde o to, že ty parametrické změny jsou kvůli mimořádným valorizacím a kvůli inflaci, kterou tato vláda neřeší.“

Od důchodové reformy očekával, že se v ní objeví všechny tři pilíře: „Tedy jakým způsobem se budeme v tom průběžném systému chovat u zaměstnanců nebo OSVČ, jaké parametry nastavíme zaměstnavatelům a třeba jakým způsobem se budeme chovat v dalším pilíři s tím, že budeme zhodnocovat své vlastní úspory, které bychom do penzijního systému mohli vkládat,“ uvedl, že takové parametry ale v rámci penzijní reformy kabinet Petra Fialy nepředstavil. „Upravovat to takovým způsobem, kdy nutí lidi, aby zůstávali déle v práci, a to i navyšováním odchodu věku do důchodu, to není ta cesta,“ míní poslanec hnutí ANO.

„Řeknu to natvrdo, díky této vládě máme prostě jednu z nejvyšších inflací v Evropě, třetí nejvyšší ceny energií, drahé potraviny, nedostatek léků... To vše hraje důležitou roli u těch občanů,“ pokračuje Juchelka. Tvrzení, že částečně za to může i Babišova předchozí vláda, se smál a podotkl: „Určitě, nedostatek léků, to tak určitě,“ mávl nad takovým názorem rukou a připomněl složitou dobu covidovou: „My tenkrát nalili peníze do lidí, kteří to potřebovali. Teď jsme v úplně jiné situaci,“ zdůraznil.

„Vysoká inflace je tu skutečně politickými chybami této vlády, kdy ona nezastropovala ceny energií tak, jak měla, a promítlo se nám to do všech dalších komodit. Vezměme si jen potraviny, levnější jsou nejen v Polsku, ale i v Německu a v Rakousku. A takhle bych mohl pokračovat dál a dál,“ zopakoval Aleš Juchelka.

K samotnému vládnímu konsolidačnímu balíčku poté kriticky dodal: „Já mám zásadní problém se zvyšováním daní. Jsme určitě ochotni něco podpořit na straně úspor, ale celé to je opravdu vystřeleno. A úpravy DPH u nesmyslných položek. Já nerozumím dnešní zprávě, že bude zkráceno připomínkové řízení, týká se to padesáti různých zákonů! Musejí se k tomu vyjadřovat všechny dotčené orgány ve vnitřním připomínkovém řízení. Je to balíček, který se týká nás všech! Opravdu tomu nerozumím. Mám problém s takovým typem vládnutí: všechno hnát zrychlenými lhůtami, nemít na to čas, nemít čas se o tom pobavit, když se jedná o zásadní věci,“ dodal Aleš Juchelka závěrem.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vláda se chová jako zfetovaná, naprosto odtržená od relaity, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 24.05.2023 17:49:06
Vyhazuje stovky miliard a okrádá obyvatelstvo, zejména tu nejslabší část společnosti.

|  8 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …