Dramaticky ubývá zemědělské půdy. A nový zákon to zhorší, varuje Zemědělský svaz

04.05.2013 21:00

Zemědělský svaz ČR varuje před senátním návrhem novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Umožňuje totiž vynětí zemědělské půdy pro stavební účely za sníženou sazbu. A vyzývá proto poslance i vládu, aby novelu odmítli.

Dramaticky ubývá zemědělské půdy. A nový zákon to zhorší, varuje Zemědělský svaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole, ilustrační foto

Návrh novely sice zvyšuje poplatky za vynětí zemědělské půdy, což má snížit její dramatický úbytek, ale zároveň uděluje výjimky, u nichž se poplatky oproti stávajícímu stavu dokonce sníží. Ty se týkají staveb dopravní infrastruktury a staveb s ní souvisejících, např. průmyslových zón schválených vládou. Zemědělský svaz ale upozorňuje, že taková definice umožňuje více výkladů.

Úbytek je rychlejší než v jiných zemích EU

„Zde je potřeba položit si otázku, co jsou to průmyslové zóny schválené vládou, neboť vláda průmyslové zóny neschvaluje. Navíc máme obavy, že se navrhovaná právní úprava bude vztahovat i na nově navrhované plochy a že tak bude zcela degradován základní a jediný účinný nástroj ochrany zemědělského půdního fondu,“ říká Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR.

Oproti zemím Evropské unie v České republice zemědělsky využitelné plochy ubývají mnohem rychleji. Celkový úbytek zemědělské půdy od roku 2000 do roku 2012 činil 53 254 hektarů většinou té nekvalitnější zemědělské půdy. „Naším cílem je ochránit zemědělský půdní fond, neboť jeho úbytek je více než alarmující. Stavební zábory jsou většinou nevratným procesem, který omezuje nebo úplně zamezuje využívání půdy,“ upozorňuje Pýcha.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…