Dušan Tříska chválí Severní Koreu? Ani se nedivím, vždyť je to estébák, napsal romský aktivista Kostlán

13.06.2018 19:26

Publicista František Kostlán se pořádně zostra pustil do jednoho z otců české privatizace – do Dušana Třísky. Českého ekonoma ani trochu nešetřil. Slovní ránu od Kostlána dostali také exprezident Václav Klaus, Andrej Babiš (ANO), ODS a komunisté.

Dušan Tříska chválí Severní Koreu? Ani se nedivím, vždyť je to estébák, napsal romský aktivista Kostlán
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Kostlán

V komentáři uveřejněném na blogu Aktuálně.cz se František Kostlán podivuje nad tím, proč jeden z otců české privatizace vychvaloval totalitní komunistický režim v Severní Koreji, a to přímo na obrazovkách České televize. V KLDR to prý vůbec není tak hrozné, jak se říká. Tříska o tom podle svých slov ví své, neboť měl možnost v KLDR přednášet a udělal si vlastní názor.

„Ten obrázek, jak je Severní Korea prezentovaná v mainstreamových médiích, je výrazně zkreslenej. Je furt prezentovaná jako strašnej koncentrák, gulagy a mučení lidí, strašná nesvoboda, zavřou vás tam a zbijou…,“ padlo z Třískových úst s tím, že realita je jiná. Země je prý přece jen svobodnější, než se u nás říká.

Kostlána prý Třískova slova ani příliš nezarazila. Vzpomněl si totiž, že Dušan Tříska býval agentem komunistické Státní bezpečnosti. To ovšem nebylo to jediné, co Kostlán připomněl. „Tříska je blízkým přítelem Václava Klause, v devadesátých letech byl náměstkem ministra financí a byl společně s Tomášem Ježkem „architektem kupónové privatizace“, díky které se Klaus stal pro tu chvíli slavným a uznávaným politikem. „Tento způsob transformace společně s některými zákony (například nemožnost přezkoumání privatizačních projektů soudem) umožnil tunelování, rozkrádání ve velkém, masivní korupci a všudypřítomný klientelismus,“ napsal.

Privatizace byla podle Kostlána vymyšlena tak, aby z ní profitovaly především bývalé komunistické kádry, které mohly při startu podnikání využít svých kontaktů. Klasickým příkladem člověka, který se dokázal rychle zorientovat a využít situace, byl taktéž spolupracovník StB a dnešní premiér Andrej Babiš.  „Byli a jsme to my, daňoví poplatníci, kdo musí dodnes splácet to, co si jiní pro sebe nakradli,“ napsal k tomu Kostlán.   

Podle publicisty není pochyb o tom, že v KLDR umírají lidé – hlady i ve vězeních. To je fakt, který nelze zpochybňovat, o to zajímavější prý bude, jak se k Třískovu výroku o KLDR postaví ODS. Pokud bude mčet, bude to prý znamenat, že se strana za desítky let nezměnila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…