EU se rozpadá, tvrdí Bašta

15.09.2019 17:58

Někdejší velvyslanec České republiky v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta soudí, že se pomalu rozpouští a rozpadá celá Evropská unie. Pokud se chceme podívat, co přijde dál, máme podle Bašty nahlédnout za ukrajinské hranice. Prý uvidíme velmi neveselý obrázek toho, co nás může čekat.

EU se rozpadá, tvrdí Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Když před více než dvěma desetiletími vyslovil Václav Klaus starší svoji obavu, aby se Češi, respektive Česká republika, nerozpustili v Evropské unii jako kostka cukru v čaji, měl jsem dojem, že svoji skepsi přehání. Poslední dva roky však mám pocit, že také on tenkrát byl přílišný optimista. Ona se totiž pomalu rozpadá a rozpouští skoro celá Unie,“ napsal Jaroslav Bašta na úvod komentáře uveřejněného na serveru První Zprávy.cz

Pokud někdo chce vědět, co přijde, když se Evropská unie rozpadne, má se prý podívat na Ukrajinu. Tam postupem času oligarchové ovládli média, poté vstoupili do politiky, pak si vytvořili soukromé armády a teď už se v zemi pět let vede válka. Úcta ke státu tam prý rapidně poklesla.

V České republice jsme podle Bašty zatím došli jen do první fáze. Média údajně ovládají oligarchové a v pozadí tahají za nitky. Do politiky zatím vstoupil jen jeden – Andrej Babiš – a stal se premiérem.

Ale pokud se někomu zdá, že v úctě k vlastnímu státu nemůžeme klesnout na úroveň Ukrajiny, měl by se prý zamyslet ještě jednou, protože jsme se dostali do stavu, kdy zahraniční politiku České republiky určují primátor celé Prahy Pirát Zdeněk Hřib a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09), který otevřel debatu o odsunutí pomníku sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva z náměstí Interbrigády v této městské části poté, co byl pomník polit rudou barvou mimo jiné v narážce na skutečnost, že má Koněv na rukou krev Maďarů, kteří v roce 1956 toužili po svobodě.

„Na závěr musím poznamenat, že zahraniční politika, která se odvíjí od  polévání soch barvou, vystihuje intelektuální a morální úroveň části české politické reprezentace více než výmluvně,“ shrnul situaci Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …