Ekotendr pokračuje a vy podvádíte, zlobí se Sobotka

29.06.2010 11:37

Dodržet slovo dané před volbami požaduje po premiéru Nečasovi i Věcech veřejných úřadující předseda ČSSD Sobotka v souvislosti s obří ekozakázkou.

Ekotendr pokračuje a vy podvádíte, zlobí se Sobotka

Sociální demokracii nahrál na smeč Nejvyšší kontrolní úřad svou nejnovější kritikou obří ekozakázky s horním limitem 115 miliard korun. První muž ČSSD Bohuslav Sobotka proto nyní vyzval tvořící se vládu, aby nepodléhala korupčním tlakům. Podle něj NKÚ jen potvrdil to, co ČSSD zdůrazňuje od roku 2008, kdy se Topolánkova vláda rozhodla největší výběrové řízení v historii vládních zakázek vypsat.

„Státu chybí vlastní odhad celkové výše nákladů, nutných k odstranění starých ekologických zátěží.," upozorňuje Sobotka na svém blogu opakovaně na největší úskalí výběrového řízení. „Nabídky, které vláda obdrží, tak není s čím srovnat," poukazuje úřadující šéf ČSSD na skutečnost, že nebude možné objektivně konstatovat, zda jsou nabídky pro stát výhodné.

Nečas i Věci veřejné požadovali před volbami výběrové řízení zrušit

Sobotka připomíná, že zrušení výběrového řízení před volbami veřejně požadoval i nově jmenovaný premiér Petr Nečas, ačkoli ho v době, kdy byl ještě členem Topolánkovy vlády, nikdy nekritizoval. Proti výběrovému řízení vystupovaly i Věci veřejné, které hovořily o riziku korupce, které připouštěl i Nečas.

„Po volbách je vše jinak, pravicová koalice se dohodla na tom, že výběrové řízení dokončí, tak jak to požadoval třetí koaliční partner TOP 09. A jsme opět u včerejšího stanoviska NKÚ. Až nová vláda otevře obálky s cenovými nabídkami, nebude je mít s čím porovnat," uvádí úřadující předseda sociální demokracie.

Státu hrozí škoda v řádech desítek miliard korun

Podle něj tím, že ve výběrovém řízení zůstali jen tři či čtyři zájemci, je cenová soutěž výrazně omezena a hrozí riziko vzájemné dohody (cenově nevýhodné pro stát) s možností subdodávek pro „neúspěšné uchazeče". Státu tak hrozí škoda v řádu desítek miliard korun. „Nová vláda by neměla podvádět voliče a podléhat korupčním tlakům. Ti, kdo před volbami hovořili o nutnosti ekozakázku zrušit, by své slovo měli dodržet. Argumentů je pro to více než dost," apeluje Sobotka.

Čtěte také:

Bárta (VV): Ekologickou superzakázku budeme akceptovat 

Budoucí vláda se hádá o obří ekotendr 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …