Elon Musk má na krku žalobu. Nechtěl prý, aby mu migranti stavěli rakety

25.08.2023 11:45

Ministerstvo spravedlnosti Spojených států viní společnost Space X miliardáře Elona Muska, majitele sociální sítě X dříve známé jako Twiter, že při žádostech o zaměstnání diskriminuje migranty. Ministerstvo proto na společnost Spave X podalo žalobu.

Elon Musk má na krku žalobu. Nechtěl prý, aby mu migranti stavěli rakety
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10690 lidí
Podle ministerstva spravedlnosti SpaceX od září 2018 do května 2022 „rutinně odrazovala azylanty a uprchlíky od podávání žádostí o zaměstnání“. Své čtenáře o tom informuje server britského listu The Guardian. Občanskoprávní žaloba přichází více než dva roky poté, co ministerstvo spravedlnosti v soudních podáních odhalilo, že vyšetřuje společnost zabývající se průzkumem vesmíru po stížnosti, že při náboru diskriminovala neamerické občany.

„Naše vyšetřování zjistilo, že náboráři SpaceX a vysocí úředníci podnikli kroky, které aktivně odrazovaly azylanty a uprchlíky od hledání pracovních příležitostí ve společnosti,“ uvedla asistentka generálního prokurátora Kristen Clarke s tím, že cílem civilního soudního procesu bude popohnat společnost SpaceX k zodpovědnosti tak, aby i žadatelé z řad migrantů měli možnost u společnosti Space X uspět.

Ministerstvo spravedlnosti totiž tvrdí, že společnost Space X může zaměstnant zcela legálně i migranty, kteří zatím nepodali žádost o americké občanství nebo ty migranty, kteří zatím neobdrželi tzv. zelenou kartu. Ministerstvo spravedlnosti chce, aby SpaceX spravedlivě zvážila a poskytla zpětný plat uprchlíkům a žadatelům o azyl, kterým byla kvůli této údajné diskriminaci neprávem odepřena práce.

„Tato žaloba není prvním případem, kdy byla jedna z Muskových společností obviněna z diskriminačního chování. Skupina bývalých zaměstnanců webu sociálních médií dříve známého jako Twitter (nyní X) podala počátkem tohoto měsíce žalobu za to, že se Musk zabýval diskriminací na základě pohlaví, věku a rasy,“ upozornil také The Guardian s tím, že Musk z Twitteru propustil více žen než mužů a vůči ženám měl údajně i sexistické poznámky.

Server zpravodajské stanice CNN upozornil, že ministerstvo spravedlnosti prověřuje společnost SpaceX od června 2020. Podle žaloby SpaceX poskytla dokumenty až o více než rok později. Na tuto skutečnost upozornil server The Verge.com, který také upozornil, že v průběhu let se SpaceX stala pro americkou vládu důležitým startovacím partnerem.

Podle CNN se Musk brání, že „pokud pracujete na raketové technologii, která je považována za pokročilou zbraňovou technologii, tak ani normální pracovní vízum nestačí, pokud nedostanete zvláštní povolení od ministra obrany“. „Není to z nějaké touhy SpaceX jen najímat lidi se zelenými kartami – je to proto, že nemáme dovoleno dělat nic jiného,“ dodal Musk. „Myslím, že to není pro USA moudrá politika, protože po celém světě je tolik talentovaných lidí, že bychom rádi, aby pracovali v naší společnosti. Ale pokud (oni) nějakým způsobem nezískají zelenou kartu, je nám ze zákona bráněno je zaměstnat.“

Ale jak již bylo naznačeno, ministerstvo spravedlnosti má jiný názor.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nová doba! Stát nařizuje soukromé firmě, koho má přijmout a koho ne!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 25.08.2023 12:54:57
stát už se pasoval do role jakéhosi totálního policajta, kdy reguluje, nařizuje a vnucuje firmám a občanům své zvrácené praktiky... totéž co je v USA bude za chvíli i u nás... naši liberálové už čumí na Západ s vyvalenýma bulvama a číhají, jakou šílenost by od něj zase převzali. A vzniknou noví úředníci, kteří na tuto novou zhovadilost budou dohlížet.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…