Emma Smetana to zkoušela, ale... Hysterie? Jděte. To média! Odborník mluvil o koronaviru

07.03.2020 15:24

K míře obav ve společnosti v návaznosti na epidemii koronaviru hovořil v DVTV s moderátorkou Emmou Smetanou psychoterapeut Tibor Brečka. Odmítl, že by se lidé chovali hystericky, či dokonce v rámci davové psychózy, určitou iracionalitu a změnu atmosféry ve společnosti však zaznamenal. Na strachu mají mít největší podíl média, proto se sám snaží omezit denní dávku negativního zpravodajství. Nepříliš zdařile komunikuje i vláda, její sdělení podle svých slov nechápe.

Emma Smetana to zkoušela, ale... Hysterie? Jděte. To média! Odborník mluvil o koronaviru
Foto: Repro DVTV
Popisek: Psychoterapeut Tibor Brečka

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19415 lidí
Brečka pronesl, že určité pocity strachu pociťuje také, ale nejen přímo z ohrožení samotným koronavirem, ale v souvislosti s tím, co se kolem koronavirové hrozby děje. Z toho se prý jeho pocity strachu berou především.

„A ty vaše pocity se promítají tak, že jste skoupil veškeré dostupné roušky nebo všechnu rýži a těstoviny, co jste v blízkosti svého bydliště našel?“ vyzvídala na Brečkovi Smetana. Ten to popřel s tím, že se „touto cestou nevydal“. Zmínil, že v atmosféře venku i v médiích je cítit určitá změna.

Že se ze strachu z dění kolem koronaviru lidé snaží zásobit, jako hysterickou reakci nevnímá. Dementuje rovněž i zprávy o davové psychóze. „Lidé se zatím do značné míry kontrolují,“ vysvětlil. To, že se lidé začínají chovat až iracionálně, ovšem nepopírá. Domnívá se, že lidé ještě nejsou přímo v panice a veřejnost je možné uklidnit.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:


K prožití života bez strachu podle psychoterapeuta dojít nemůže. „Strach začíná být problém ve chvíli, kdy pramení z něčeho, co vlastně není objektivně vzato hrozba,“ říká. Občas se máme bát něčeho, co se objektivně téměř limitně blíží nulové hrozbě, subjektivně to však vnímáme odlišně. Pak již podle Brečky strach není k užitku a nevede k primární záchraně.

Současnou míru obav z koronaviru vnímá, že je v rámci opatření typu mytí rukou namístě. U některých lidí ale prý strach přerostl „zdravou míru“. Na dotaz moderátorky: „Co by měl takový člověk dělat? A zdali by měl vyhledat odborníka?“ říká, že stačí o svém strachu mluvit.

Věnoval se i tělesným projevům strachu. Ty jsou spojené s dlouhodobým stresovým efektem. Smetana se pak Brečky dotazovala, zdali nás to: „Neohrožuje více než koronavirus?“ A zdali: „Nejsou zdravější jedinci, kteří se nebojí?“ Na to se Brečka pousmál, že otázkou je, zdali pak takoví jedinci nemají poruchu. „Pokud bychom se nebáli vůbec nikdy a vůbec ničeho, tak by to mělo fatální důsledek na náš život,“ poukázal.

Hodně na míře strachu ve společnosti závisí i míra a nejvíce pak podoba komunikace skrze média. Nechápe také sdělení od vlády. „V komunikaci vlády ale postrádám logiku, nevím, co chce a co nechce chránit,“ pronáší. Situace se prý dala zvládnout lépe.

Sám Brečka svůj strach z koronaviru mírní tím, že si dávkuje menší porci zpráv. Omezuje je na patnáct minut denně, jelikož se nechce vystavovat negativním informacím nad rámec. Také prý pomáhá zapojit racionalitu a srovnat statistická data. Nabízet se má i komparace s chřipkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…