Erdogan se prý mimořádně naštval na Obamu. Přiletěl zpátky do Turecka a začal řádit

13.06.2016 20:21

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se vrátil z návštěvy Spojených států a podle všeho byl velmi rozčarován. Doufal, že se v čase prezidentství Baracka Obamy pokouší zlepšit vzájemné vztahy, ale nestalo se tak. Mimo jiné i proto, že Obama příliš málo podporuje Turecko coby spojence v NATO. Erdogana prý s Obamou zklamal i ruský prezident Vladimir Putin.

Erdogan se prý mimořádně naštval na Obamu. Přiletěl zpátky do Turecka a začal řádit
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

„Naše vztahy s Vladimirem Putinem byly na velmi vysoké úrovni,“ prohlásil Erdogan na tiskové konferenci po návratu z USA. Obchodní vztahy Turecka s Ruskem bývaly prý lepší než obchodní vztahy Turecka a Spojených států. Cílem Ankary bylo dosáhnout s Moskvou obchodů na úrovni 300 miliard ročně. Všechno se však zkomplikovalo po sestřelení ruského vojenského letounu tureckými stíhačkami. „Doufám, že se naše vztahy brzy zotaví a nakonec budou ještě lepší než za těch starých dobrých časů,“ poznamenal Erdogan. Informuje o tom deník Hürriyet Daily News.

Turecký prezident doufal, že se podobně dobré vztahy podaří nastavit i s prezidentem Spojených států Barackem Obamou. Šéf Bílého domu však naděje Turků zklamal, neboť nedokázal posílit obchodní vztahy s Tureckem a nedokázal splnit slib, že uzavře věznici Guantánamo.

Celý text v angličtině najdete zde.

Rozčarování prý turecký lid cítí ještě z jedné věci. Nechápou prý, proč Spojené státy podporují kurdské milice v boji proti Islámskému státu. Podle turecké strany jsou totiž kurdští bojovníci napojení na Kurdskou stranu pracujících, která je v Turecku považována za teroristickou organizaci. Ankara to tedy vidí tak, že Spojené státy bojují proti Islámskému státu, ale současně podporují jiné teroristy. „Tyto věci nás rozrušují,“ sdělil novinářům Erdogan.  

Spojené státy podle tureckého prezidenta chybují už v tom, že udržují silnou vojenskou přítomnost v Iráku, což jim svazuje ruce v Sýrii. „Spojenec v NATO čelí hrozbám na své syrské hranici a pro Turecko je zklamáním, když tuto hrozbu vlastně podporuje jeho spojenec, posteskl si Erdogan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…