Exministr zahraničí o Ukrajině: Nová světová válka už běží. Má jen jinou podobu

03.05.2014 11:24

Nová světová válka už běží. Má jen jinou podobu, protože je na území státu, a ne mezi státy, řekl o situaci na Ukrajině v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). EU by nyní měla počkat na výsledek ukrajinských prezidentských voleb. Situaci na Ukrajině ale podle něj nepůjde vyřešit bez Ruska, či dokonce proti Rusku. Poukázal v této souvislosti na situaci v Sýrii. Tamní konflikt se prý nepodařilo vyřešit kvůli tomu, že „jsme nebyli schopni se dohodnout s Ruskem“.

Exministr zahraničí o Ukrajině: Nová světová válka už běží. Má jen jinou podobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Výsledkem jednání by měla být nová ukrajinská ústava, která by měla posílit moc faktických vládců, tedy tamních oligarchů. To by mělo vést ke zklidnění reprezentace v jednotlivých regionech. „…protože si udrží vliv východ na východě, západ na západě, a to dá Ukrajině šanci pokračovat dál,“ domnívá se exministr zahraničí.

Svoboda nesouhlasil s výroky současného ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), které pronesl při své návštěvě Číny ohledně Tibetu: „Jsem rád, že se ministři KDU-ČSL zdrželi hlasování při schvalování cesty ministra Zaorálka do Číny. Kvůli tomu, že se měl zmínit Tibet, jak se nakonec zmínil. Udělali dobře a já to podporuji.“

V rozhovoru také uvedl, že nepovažuje za potupu, že jako bývalý ministr zahraničí je nyní pouhým poradcem poslance Tomáše Podivínského. Zároveň ale nevyloučil, že se do diplomatických služeb ještě vrátí, ale nechce, aby to bylo za každou cenu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…