Falešná jednota. „Ani jeden to nechtěl.“ Jiří Čunek strhl masku vlády

16.08.2023 19:25 | Monitoring

Lidovci klesli na dvouprocentní podporu voličů, za tímto historickým minimem stojí jejich působení ve vládě, kde se dopouštějí fatálních chyb, které si měli předem dobře rozmyslet, uvedl v rozhovoru pro XTV senátor KDU-ČSL Jiří Čunek. Podle jeho slov je vládní jednota falešná, hovořil také o silném vlivu ČEZ.

Falešná jednota. „Ani jeden to nechtěl.“ Jiří Čunek strhl masku vlády
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Pouhá dvě procenta v průzkumu pro lidovce mohou podle Čunka být začátkem jejich konce. „Věříme samozřejmě, že ne, ale může to tak být. Je to asi stejný pocit, jako když někdo dostane poloviční nebo třetinovou výplatu. Je to pocit neúspěchu,“ popsal, jak vnímá současnou voličskou podporu své strany.

Samotnou příčinu takového propadu vnímá ve dvou věcech, první je ta, že se lidovci odklonili od hodnotového směru, který se má držet a který je nezpochybnitelný, a sice že rodina je základ státu. „A všechny ostatní vztahy nemohou rodinu nikdy nahradit a tyto věci nemůžeme zpochybňovat,“ uvádí Čunek v rozhovoru pro XTV.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23347 lidí
Druhá příčina toho, jak zle si lidovci nyní u voličů stojí, je jejich účast ve vládě. „Druhou věcí je, že jsme vstoupili do vlády, kde mantrou ODS bylo zrušení superhrubé mzdy, což bych i já podpořil zvednutím ruky v roce 2013 či 2014. Ale je zásadní chyba zvedat pro to ruku nyní, kdy jsme v tak obrovském dluhu, což jsou tři biliony… To slovo a jeho význam téměř nikdo tak úplně nechápe... Když ztratím tři sta korun, jsem z toho nešťastný, ale když máme dluh tři biliony, tak je to každému jedno, ale ono to na nás dopadne, protože my jsme stát bez jaderných zbraní, my nemáme okolí čím vyhrožovat a ty dluhy budeme prostě muset zaplatit,“ dodává senátor.

„Takže do dopadne na nás i na naše děti a bohužel asi i vnuky. Budeme muset splácet, k tomu si ale rušíme superhrubou mzdu a nyní to upoceně nahrazujeme nesmyslnými daněmi, které zavádíme, ale bude to tak z půlky akorát. A neměli jsme také začínat šetřením na důchodech, měli jsme vrátit superhrubou mzdu, připravit důchodovou reformu a tu najedenkrát protáhnout Parlamentem, a ne dělat tisíc parametrických změn. To vše dopadá na lidovce, měli si rozmyslet, jestli tyto podle mě naprosto fatální chyby s tou superhrubou mzdou mají podstupovat,“ pokračoval Čunek.

Jednota vládní pětikoalice je podle Čunka falešná: „Já dobře vím, že ani jeden z těch partnerů ODS to nechtěl a nejraději by to vrátili, ale prostě když nevládne rozum, ale převládne vědomí pospolitosti a falešné jednoty, to znamená, udržme se tady a buďme spolu, i když dělají fatální chyby,“ podotkl lidovecký člen horní komory.

Kdo ovládá vládu, je prý hlavně skupina ČEZ: „Já myslel, že už nemáme ČEZ, ale že to je REZ, což znamená, že je to ruská energetika, protože pořád se říkalo, že kvůli Rusku máme drahé energie, a naráz se zjistilo, že ČEZ má největší zisk ve své historii přes 80 miliard korun, myslím, že je asi něco špatně. Kdo tedy vydělával na tom ohromném zdražení energií, které platíme? Nakonec ze 70 procent státní firma, kde má stát vykonávat svá akcionářská práva, což evidentně neumí, protože ČEZ ovládá vládu, protože při všech zmatcích jako to vše bude špatně, tak má nakonec nejvyšší zisk,“ poznamenal senátor.

„To vše, myslím, lidé vidí a nějak to oceňují, proto vláda a celkově strany v ní dostávají méně. A já jsem také ten, kdo ví – spolu snad s dalšími deseti miliony občanů –, že šetřit fakt budeme muset. Ale začít tím, že se těm, kteří mají vyšší příjmy, přidá, což se stalo zrušením superhrubé mzdy, ale směšné je to, že nikdo z těch, co víc vydělávají, a i mne se to týká, nechtěl zrušit superhrubou mzdu. Je to prostě nesmysl. Lidovci by měli dělat program i v tomto smyslu pro lidi, protože je to strana lidová, ale nemyslím populisticky, ale racionálně, to, co se stalo, byl krok iracionální,“ zopakoval Čunek.

Když už šlo lidovcům v rámci falešné jednoty této vlády o politickou popravu Babiše, měla jeho vládu vystřídat vláda lepší, což se nestalo: „Měli svého protivníka porazit lepší vládou, než vládl on, lepším řízením společnosti. Oni to podle mě udělali špatně, ale legrační na tom je, a já jsem o tom přesvědčen, že Andrej Babiš to nevymyslel, ani jeho poradci nevymysleli to, že zrušením superhrubé mzdy dostanou tu budoucí vládu do kolen, úplně. Protože ani Andrej Babiš, ani celé ANO neví, jak by těch 130 miliard nahradili, měli by stejné problémy. Babiš by ale asi řekl, že se spletli, nejsou peníze, a vrátil by to. Tahle vláda to ale nevrátila, protože to byla mantra ODS, kterou Andrej Babiš vykradl, a teď se dostala do jeho pasti, kterou sice nastražil, ale nevěděl, jaké to bude mít důsledky. Vláda by měla vládnout lépe a i té energetice, protože na tu si netroufl ani Andrej Babiš,“ uvedl senátor Čunek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Brečíte na špatném hrobě. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusestařenka , 17.08.2023 7:42:18
Tak tu vládu jednoduše položte. Co vám v tom brání? Voliči vám ubývají přímou úměrou jako vám ubývají křesťanské ovečky. Staré babky vymírají a mladé ty vaše (vyjma malé části Moravy) křesťanské válečné rituály nezajímají. Myslím že ve všech polistopadových vládách jste byly jejich součástí a vždy jste statečně ohýbaly záda podle vedoucích stran které s vámi ty koalice vytvořily. Vaše programy nikdy nebyly naplněny protože jste vždy poslušně sklopily krovky abyste mohly být součástí každé vlády. Nevím co nám tím vlastně chcete sdělit. Dejte si 3 x Zdrávas navíc, Bůh vám odpustí a valorizace církevních restitucí zůstane nedotčena. Na rozdíl od důchodců.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…