Fiala a Pekarová „fackují“ Rakušana. Jeho slova ze Sokolova zaslechli i na významném místě v zahraničí

30.01.2024 18:45 | Monitoring

O přešlapu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), jehož pondělní výroky o odkupu akcií ČEZu překvapily celé Česko, včetně premiéra Petra Fialy, píše dokonce i světoznámá americká agentura Bloomberg. Sokolovská hospoda tak podle satirických komentářů nikdy nebyla ve světě slavnější. „Pánové, tohle nebylo dobrý,“ vypůjčila si Rakušanova slova Burza cenných papírů v Praze. Rakušana raději poučila i předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Fiala a Pekarová „fackují“ Rakušana. Jeho slova ze Sokolova zaslechli i na významném místě v zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan a Petr Fiala

Rakušan v pondělí způsobil poprask při své Debatě bez cenzury, jak ministr vnitra označuje sérii výjezdů do míst, kde vládu zrovna dvakrát nemusejí. Rakušan na dotaz v Sokolově uvedl, že vláda Petra Fialy chce brzy získat stoprocentní podíl v energetické společnosti ČEZ. „Není to úplně jednoduchá transakce, ale o tom tahle vláda jedná, připravuje se to, jsou tam minoritní akcionáři, ti se nějakým způsobem samozřejmě musejí vyplatit. Já doufám a myslím si to dlouhodobě, že to ještě naše vláda stihne,“ prohlásil ministr a překvapil tím nejspíš i sám sebe.


Debata v Sokolově. (FOTO: Václav Fiala)

O pár hodin později totiž své vyjádření negoval s tím, že žádné takové kroky neprobíhají. „Během debaty s občany v Sokolově jsem řekl, že naše vláda chystá stoprocentní ovládnutí energetické společnosti ČEZ. Vláda uvažovala o odkoupení výrobních částí společnosti v době extrémně vysokých cen energií. V tuto dobu žádné takové kroky neprobíhají. V zápalu debaty jsem uvedl nesprávnou informaci a za to se omlouvám,“ snažil se situaci uklidnit ministr vnitra.

 

 

Rakušanova slova nepříjemně překvapila i premiéra Fialu. „Prohlášení kolegy Rakušana o údajně připravovaném výkupu minorit ČEZ mě překvapilo. Jsem rád, že svoje slova vysvětlil. Zjevně si v zápalu diskuse neuvědomil, jak velkou zodpovědnost na sebe bere. Zejména pak v souvislosti se společností, jež je veřejně obchodována na burze. Bylo by dobré, abychom se takto ve vládě nepřekvapovali a všichni více dbali na společný konsenzus,“ uvedl raději směrem ke všem ministrům.

 

 

Výroky ministra vnitra přitom za jediný den stačily ovlivnit akcie ČEZu na pražské burze, kde jsou stěžejním titulem. Od úterního rána během první hodiny po otevření trhu vzrostly akcie o více než dvě procenta na 894 korun.

 

O přešlapu ministra vnitra píše dokonce i proslulá agentura Bloomberg. „Český ministr je pod palbou kritiky kvůli plánu na odkup ČEZu. Rakušan tvrdí, že vláda chce ČEZ plně ovládnout, pak to popírá. Premiér kritizuje vládnoucího partnera za překvapivé výroky,“ píše Bloomberg v titulku.

Toho si všímá například Jáchym Vrecion, člen ODS, jehož rodiči jsou europoslanci Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová „Tímto bychom tu šaškárnu mohli ukončit, což?“ navrhuje Vrecion.

 

 

Novináře a moderátora Čestmíra Strakatého pobavilo, že plácání v hospodě v Česku dokáže i ovlivňovat kurzy. „Plácání v hospodě, které je navíc kurzotvorné,“ reagoval Strakatý.

 

 

„Upřímně... ze které jiné země by se měly hospodské kecy dostat až na Bloomberg?“ přidal se Michal Sirový.

 

 

Vtipně na celou situaci zareagovala i Burza cenných papírů Praha, která vystřihla krátký výsek z volebního klipu STANu, kde Vít Rakušan v rámci metafory po fotbalovém zápasu říká „Pánové, tohle nebylo dobrý.“

 

 

Kromě premiéra Petra Fialy z ODS si Rakušan musel vyslechnout pokárání i od šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. "V debatě se člověk nechá unést. Chápu, absolvuji je pravidelně a někdy to není snadné. Nesmí to však být ve věcech, které mohou hospodářsky poškodit ČR a občany. Když jsme právem kritizovali minulou vládu za neuvážlivé výroky a nepřímé vzkazy, nikdo z nás by neměl dělat to samé," poradila Pekarová Adamová. Předsedové dvou zbývajících koaličních stran, pirátský Ivan Bartoš a lidovecký Marian Jurečka ponechali Rakušanovu ostudu bez komentáře. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…