Filozof Bělohradský usedl před kameru ČT a odpálil slovní granáty. Witowská nestačila koukat

08.06.2018 20:01

V pátečním Interview ČT24 usedl proti moderátorce Světlaně Witowské filozof Václav Bělohradský, který žil mnoho let v Itálii. Před kamerami České televize popsal, co se dnes v Itálii vlastně děje. Prý by neřekl, že se v Itálii formuje populistická vláda. A vyslovil jedno přirovnání, které zřejmě mnohé ohromí. Šlo o italskou politickou stranu Liga. Odpálil takřka slovní granát. Další slovní výbuch se ozval, když došlo na euro a české komunisty.

Filozof Bělohradský usedl před kameru ČT a odpálil slovní granáty. Witowská nestačila koukat
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Známý filozof, sociolog a vysokoškolský pedagog Václav Bělohradský na besedě Ostravě

Vzhledem k tomu, že Bělohradský žil mnoho let v Itálii, vyjádřil se i k tamní politické situaci. V Itálii se formuje vláda. Přestože součást této vlády je i Liga, dříve Liga severu, filozof by si prý nedovolil tvrdit, že jde o vládu populistickou. „Je to vláda nesystémové změny,“ zhodnotil rodící se kabinet Bělohradský.

Hnutí pěti hvězd, které volby vyhrálo, přirovnal Bělohradský k Pirátům. A když měl říci, komu se asi podobá Liga, vyslovil příměr, který možná mnohé ohromí. „Liga? Snad jako ten STAN,“ pravil Bělohradský s poukazem na to, že Liga dříve byla čistě regionální stranou, s důrazem na regionální témata, resp. jedno klíčové téma – odtržení severu Itálie od chudšího jihu. V médiích bývala Liga severu označována za krajně pravicové uskupení.

České hnutí Starostové a nezávislí také klade důraz na regionální témata.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Nevidí důvod, proč rodící se italskou vládu označovat za populistickou. Je pravda, že z Itálie zaznívají také věty o odchodu z eurozóny, ale Bělohradský v tom nevidí problém. „Jedna z možností, jak vyřešit problémy s eurem, je odejít z eurozóny. Je to jedno z možných řešení,“ zdůraznil Bělohradský. „Někdo chce odejít z eurózony, teď se ozývá zděšení. Proč?“ podivoval se před kamerou filozof. Když někdo navrhne odchod z eurozóny, ještě ho prý není nutné cejchovat jako nebezpečného populistu. „Já patřím k těm teoretikům demokracie, kteří považují všechno, co se v demokracii děje, za dobré,“ pravil host před kamerami.

„Euro je politický projekt, který může zkrachovat. Může zkrachovat částečně, pravděpodobně. Ze strachu ze sjednoceného Německa,“ připomněl Bělohradský. Připomněl také, že za času německého kancléře Helmuta Kohla většina Němců vůbec nechtěla euro. Ale Kohl Němce přesvědčoval, že bude dobré euro přijmout. Proč? Protože měl před očima padlé z druhé světové války. Ve druhé světové válce padl i jeho bratr a Kohl stál o to, aby se už nikdy neopakovala podobná hrůza. Euro chápal jako jeden z prvků, který měl EU sjednotit a zabránit válce.

Nová politická uskupení mohou přinést také naději na pozitivní změnu. A Italové podle Bělohradského doufají v pozitivní změnu.

Pokud jde o českou politickou situaci a fakt, že se dnes českým komunistům otevírá cesta k moci, Bělohradský na tom nevidí nic divného. „Je to naprosto normální. Je to parlamentní strana, ale nemůže být ve vládě,“ podotkl s tím, že v Itálii to bylo stejné. Před mnoha lety mívali komunisté v Itálii 30 procent, měli vliv, ale nebyli ve vládě a byli s tím smířeni. Třeba kvůli členství Itálie v NATO, se kterým se odmítali smířit. To je podle Bělohradského stejné jako s českými komunisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…