Foltýn: „Konec kariéry jednoho lampasáka“

31.05.2024 7:00 | Komentář

Plukovník Otakar Foltýn dostává volno ve vojenské kanceláři prezidenta republiky a přechází na civilní funkci koordinátora strategické komunikace vlády. Zdá se ale, že je úplně jedno, zda bude na vládní tiskovky chodit v uniformě nebo v civilu. Způsob jeho uvažování v kategoriích války, zbraní a padlých celkem jasně naznačuje, jak bude vládní komunikaci pojímat.

Foltýn: „Konec kariéry jednoho lampasáka“
Foto: Screen vysílání ČT1
Popisek: Plukovník Otakar Foltýn jako náčelník vojenské policie

„Nejdu dělat politickou propagandu vládě,“ ujistil v rozhovoru pro Respekt Otakar Foltýn, nově jmenovaný vládní „koordinátor strategické komunikace“.

Novou funkci zřídil Fialův kabinet pod ministrem Markem Ženíškem, kterému k agendě vědy a výzkumu přidal i téma boje proti dezinformacím.

Foltýn má stanout v čele nově vytvořeného odboru, který bude mít asi deset úřednických míst.

Jeho cílem je, jak uvedl, „informovat populaci o základních hodnotových tématech státu“.

Příznivci Fialovy vlády jeho nástup kvitují, třeba známý facebookový profil Visegrádský jezdec napsal: „Když už ne Foltýn, tak už nikdo. Maximální support“.

Poněkud skeptičtěji jeho vyhlídky vidí Vadim Petrov, v minulosti tiskový mluvčí vlád Václava Klause.

„Za půl roku a s deseti lidmi, které na to dostal, neudělá nic. On by nic nemohl udělat i kdyby dostal na kampaň 100 mio., protože změnit myšlení lidí ve prospěch vlády by nesvedlo teď už ani celé ministerstvo propagandy,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

Jediné, co podle něj můžeme očekávat, je, že pan Foltýn teď bude vyskakovat „z každé plechovky psího žrádla“ a propagovat ještě více válku na Ukrajině a hrozbu Ruska.

Voják na vládní tiskovce?

V rozhovoru pro Respekt, zveřejněném ve čtvrtek, kdy se ujal funkce, Foltýn mimo jiné uvedl, že „jako voják sloužím státu, nikoliv konkrétním lidem“.

To vyvolává otázku, zda do funkce řídící vládní komunikaci nastupuje osoba civilní, nebo příslušník armády, podléhající specifické vojenské jurisdikci.

Aby komunikaci vlády řídil voják ve službě, to by podle všeho bylo v mírových podmínkách unikátní.

„To, že vláda se i v této oblasti obrací na vojáka, je příkladem růstu militarismu Fialovy vládní politiky,“ říká pro ParlamentníListy.cz ústavní právník Zdeněk Koudelka.

Otakar Foltýn zůstává zaměstnancem vojenské kanceláře prezidenta republiky v hodnosti plukovníka.

„Jsem z té funkce dočasně uvolněn. Kancelář nové funkce budu mít na Úřadu vlády, ale formálně jsem jen ‚zapůjčen‘ a zůstanu řadovým příslušníkem prezidentské kanceláře. Můj plat se nijak nemění. Do uniformy se chci vrátit,“ vysvětluje Respektu. Několikrát v rozhovoru zopakoval, že je voják a slouží tam, kam jej stát pošle.

„Je to nevhodné, ale právně možné, pokud k tomu dá souhlas náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky, která se bude řídit názorem prezidenta,“ vyjasňuje docent Koudelka.

Doplňme, že plukovník Foltýn je absolventem Právnické fakulty, rozdílů mezi civilní a vojenskou jurisdikcí by si tedy měl být vědom.

Hybridní válka jako životní téma

Pražskou fakultu absolvoval v roce 2003, poté absolvoval roční základní vojenskou službu, na kterou hned od roku 2004 navázala kariéra důstojníka na generálním štábu. Ve štábních funkcích působil na misích v Kosovu i Afghánistánu.

V červenci 2022 se stal náčelníkem Vojenské policie, ale již v únoru 2023 byl ministryní Janou Černochovou odvolán.

Následně jej prezident Petr Pavel zaměstnal ve vojenské kanceláři Hradu jako zástupce náčelníka.

Prezidenta například hájil po jeho výrocích o nezbytnosti sledování ruských občanů v ČR. „Detailní monitoring občanů agresivního státu je v současné situaci bezpečnostní imperativ,“ vysvětloval Foltýn.

Sledování podle něj nejvíce vadí těm, kteří mají co skrývat.

Tématu dezinformací a „hybridní války“, kterou proti nám vede Rusko, se plukovník Foltýn věnoval mnoho let.

„Ve srovnání se Severoatlantickou aliancí není nijak výrazně silné. Na číslech lze dokázat, že je Rusko slabší, a ví to. Proto se snaží prosadit své zájmy i jinou cestou. Cestou, kterou dnes označujeme za hybridní válku,“ vysvětloval v České televizi už v roce 2016.

K výročí konce druhé světové války v roce 2020 na facebooku napsal: „SSSR byl děsivá totalita stejně jako třetí říše. Začal válku jako spojenec nácků a od začátku (přesněji již dávno předtím) se choval úplně stejně zhovadile. Včetně masového vraždění a koncentráků. Na rozdíl od nácků ale neměl v plánu likvidaci Čechů jako národa. Jen si z nich chtěl udělat slouhy, aniž by je nezbytně musel vraždit. Pro český zájem byl méně nebezpečnou, ale neméně zvrhlou totalitní diktaturou,“ dodal s tím, že je vděčný „ruským a ukrajinským a běloruským, kazašským, tatarským, arménským a dalším klukům,“ nikoliv SSSR.

Po vypuknutí války na Ukrajině se stává i častým hostem České televize. Hovořil o „zrodu nového národa“ na Ukrajině, zatímco o Rusku se vyjádřil: „To je třetí říše v barvě se vším všudy a ani tomu bych nevěřil, že někdy v životě uvidím takto zmanipulovanou vlastní populaci s úplně přepólovaným rozlišením mezi pravdou a lží, to je pravděpodobně na učebnici.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Důchodová reforma

Jak vysvětlíte, že teď kritizujete vládu za navyšování věku odchodu do důchodu, přitom to není tak dlouho, co jste to taky navrhovala a tehdy vás zastavila Maláčová? A druhá věc, co mě zajímá, jestli máte připravenou nějakou vlastní důchodovou reformu, protože když jste byli ve vládě, tak jste s žád...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Katastrofa!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseejet3 , 31.05.2024 11:33:49
Nejhorší je dát funkci zeleným mozkům!

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…