Generál Pavel a KSČ: „Věřím, že už jsem to napravil.“ A Hřebejk se začal zajímat. Proč jste tam vstupoval?

22.08.2021 6:22

V rámci výročí 53 let od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy dnes mnoho ohlasů vyvolávají vyjádření k této temné události od lidí, kteří po invazi přišli do styku s okupačními vojsky či s nimi spolupracovali. Lítost nad událostí vyjádřil i předlistopadový kapitán Československé lidové armády Petr Pavel, který sloužil Varšavskému paktu také coby rozvědčík, načež se po sametové revoluci stal generálem a předsedou vojenského výboru NATO. Své služby pro tehdejší režim nyní Pavel, jenž se netají, že je připraven kandidovat na příštího prezidenta, prý lituje. Míní, že již vše napravil.

Generál Pavel a KSČ: „Věřím, že už jsem to napravil.“ A Hřebejk se začal zajímat. Proč jste tam vstupoval?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Generál Pavel - video Spolu silnější

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí
V Česku a na Slovensku dnes probíhají upomínkové akce na ty, kteří byli zabiti během invaze vojsk pěti států Varšavské smlouvy pod vedením Sovětského svazu.

Od invaze do Československa, vedené Moskvou, již uběhlo 53 let, pro mnoho lidí, kteří spolupracovali s okupačními silami během invaze či po ní, je toto výročí však horké téma i dnes. Zatímco mnozí raději mlčí, někteří volí přístup lítosti nad tím, jak se v době komunistické nadvlády zachovali.

Jedním, kdo se několik let po invazi rozhodl vstoupit do komunistické strany a sloužit Varšavskému paktu, byl i generál Petr Pavel; ten začínal u výsadkového vojska, díky své loajální spolupráci, o níž hovoří tehdejší kádrové posudky, však pokračoval na vyšší posty.

Jelikož byl hodnocen jakožto „třídně uvědomělý a politicky vyspělý“ a po jeho vstupu do KSČ v roce 1985, do níž podával přihlášku již roku 1983, byl chválen za svou „politicko-ideovou připravenost“ a napomáhání prosazování vedoucí úlohy strany mezi podřízenými, byla mu v roce 1988 propůjčena medaile Za službu vlasti. Tehdy již Pavel sloužil v hodnosti kapitána.

Později se stal také členem vojenské rozvědky, kde měl vojskům Varšavské smlouvy pomáhat s rozkrýváním plánů západních mocností. Než se ale stačil uplatnit i v této funkci, do jeho života zasáhla sametová revoluce.  

Znalost jazyků a zkušenosti z armády se mu po společenských změnách velice hodily. Hned několik dnů po sametové revoluci Pavel neotálel a vystoupil z KSČ, čímž si později otevřel cestu až k nejvyšší vojenské funkci Severoatlantické aliance.

Nyní svého rozhodnutí podporovat komunistický režim v Československu, při příležitosti výročí vpádu sovětských vojáků za podpory dalších čtyř zemí Varšavského paktu, lituje, prý ale již vše napravil.

„Připomínáme si oběti invaze r. 1968. Já jako mladý voják udělal chybu vstupem do KSČ. Věřím, že jsem ji více než 30 lety služby demokracii napravil a že chyba podporučíka Pavla z r. 1983 dnes nebrání generálu Pavlovi vyjádřit úctu obětem a všem, kteří, na rozdíl ode mě, měli jasno,“ sype si popel na hlavu.

Mnohé internetové komentující však generál ve výslužbě nepřesvědčil. „Říká ten, který jako patnáctiletý za nejtvrdší normalizace v roce 1975 šel dobrovolně na vojenské gymnázium, budoval kariéru, vstoupil do KSČ, a jako politicky vysoce prověřený byl elitním vojákem, rozvědčíkem Varšavské smlouvy, slouhou Sovětského svazu, který nás okupoval,“ vytkl mu jeden z uživatelů.


Problém je to prý zejména pro jeho možnou kandidaturu na prezidenta.„Ano, tato chyba nebrání generálu Pavlovi vyjádřit úctu obětem a všem, kteří na rozdíl od Vás měli jasno. Dokonce Vám nebrání se veřejně angažovat. Ale brání tomu, abyste byl prezident. To by měla být osoba, která takovou chybu neudělala,“ odpovídá Pavlovi další.

Ekonom Pavel Kohout dokonce Pavlovi radí, ať raději „mlčí“. „Už konečně mlčte, člověče,“ vzkázal krátce.


A detaily o účasti Pavla v KSČ by rád znal i režisér Jan Hřebejk. „Mě by vážně a bez urážky zajímalo, jestli jste ‚neměl jasno, a proto vstoupil‘, anebo ‚měl jasno, a přesto vstoupil‘?“ tázal se jej.

„Mně bylo v roce 1983 šestnáct a nebyl jsem před tímto dilematem, ale měl jsem jasno, a skoro všichni, které jsem znal, včetně spolužáků, měli (až na naprosté výjimky),“ doplnil.

Pavel na to přímo neodvětil; mluvčí jeho iniciativy Spolu silnější Jan Osúch však přispěchal s odkazem na článek serveru Blesk.cz, ve kterém se Pavel kaje s tím, že politiku v té době „neřešil“. „Nejsem pyšný, na to, že jsem neměl dostatečný rozhled, dostatečně objektivní vzdělání, že jsem byl v tomto ohledu naivní. Zároveň ale vím moc dobře, že jsem osobně svým rozhodnutím nikomu neublížil, že jsem svým rozhodnutím nikoho nepoškodil, a z toho důvodu necítím potřebu se omlouvat jednotlivcům. A pokud jde o symbolickou omluvu společnosti za to moje chybné rozhodnutí z mládí, tak si myslím, že těch posledních 30 let, které jsem věnoval budování bezpečnější České republiky, je dostatečným důkazem toho, na jakých hodnotách stojím a o co mi jde. V žádném případě jsem nikdy nezneužil nějaké výhody, která by plynula z mého členství ve straně,“ padlo od něj ve zmiňovaném rozhovoru.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …