Generál na ČT: Tomu, co říká Rusko, se nedá příliš věřit

06.11.2022 11:34

Mohl by v nejbližších týdnech Cherson padnout, nebo mají šanci Ukrajinci jej osvobodit? V Událostech, komentářích tentokrát téma pro brigádního generála v záloze Ladislava Mičánka a majitele společnosti Agromino Petra Krogmana, který na Ukrajině obhospodařuje desítky tisíc hektarů. Probralo se také, zda se projevuje efekt ruské mobilizace.

Generál na ČT: Tomu, co říká Rusko, se nedá příliš věřit
Foto: plukovník Jan Šulc, oddělení komunikace s veřejností Generální štáb
Popisek: František Mičánek

„Naštvanost vůči Rusku roste. Je to další strategická chyba Rusů, podobně jako když Ukrajině zabrali Donbas a Krym, i to napořád prozápadně přeorientovalo Ukrajinu, a také ubyli voliči, kteří jednou hlasovali pro Západ a jednou pro Východ. Od té doby v ukrajinských volbách žádné proruské strany nevyhrály,“ řekl Petr Krogman k ruským útokům na civilní infrastrukturu, které Ukrajince utvrdily, že se chtějí dál bránit ruské agresi.

Má podle generála Mičánka cílení útoků na civilní obyvatele a civilní infrastrukturu a kritické cíle šanci na úspěch? „To se v minulosti samozřejmě příliš neosvědčilo. Pokud ten národ má co bránit a ví, že by jakákoli prohra jen zhoršila situaci, tak ho to víc posiluje, stmeluje, zvyšuje odhodlanost. A to ještě víc, kdy jej podporuje mezinárodní společenství. Pokud státy, které Ukrajinu podporují, vydrží a podaří se nastavit rychlejší tempo obnovy, stejně rychlé jako tempo ničení, pak taková šance v tomto konfliktu je na straně Ukrajiny velká.

Nedá se říct, že by se situace na frontě vyvíjela ve prospěch ruských vojsk. Přechod na ničení kritické infrastruktury z 30 až 40 procent před zimou je strašně moc. Svým způsobem ověří odolnost jak ukrajinské vlády, tak obyvatelstva,“ uvedl generál.

Ruská armáda podle Mičánka nyní začíná od začátku, protože ty nejlepší jednotky v boji už ztratila. Ani po mobilizaci se mnoho nezměnilo: „Posílení, které by mohla získat mobilizací, by mohlo změnit situaci za předpokladu, že mnoho lidí projde skutečně kvalitním výcvikem, že bude čas vycvičit a stmelit jednotky, a to se nepotvrzuje. Pokud Rusko dál bude nasazovat mobilizované nevycvičené jednotky do první linie, bude to bohužel zvyšovat jejich ztráty, budou snadnou potravou pro děla a snadnou obětí války,“ uvedl brigádní generál v záloze.

Schyluje se u Chersonu k rozhodujícímu boji? „Pokud skutečně dojde k bitvě o Cherson, tak to bude první bitva ukrajinské armády, kde se bude snažit získat velké město. Objevily se zprávy, že ruská vojska zpevňují podloží, aby z nich vytvořila palební místa,“ uvedl s tím, že Ukrajinci nebudou chtít provést čelní útok a rozbombardovat Cherson, spíše budou obkličovat a stěžovat Rusům situaci ničením provizorních mostů vedoucích přes řeku. Pokud by se Ukrajincům podařilo zabrat Cherson, byl by to velký úspěch a mohli by se připravovat na překročení Dněpru a pokračování ofenzivy na jaře,“ dodal Mičánek.

Objevují se informace, že by Rusové ohlásili evakuaci Chersonu. Ukrajinci příliš nevěří tomu, že jsou Rusové skutečně rozhodnutí se z Chersonské oblasti stáhnout. Slova o možném útoku z pravého břehu Dněpru považují za léčku. Podle ukrajinských vojáků Rusové své pozice v okolí Chersonu neopouštějí, naopak je posilují.

Upozornil, že ze strany Ruska je velká propaganda: „Tomu, co Rusko říká, se nedá příliš věřit,“ míní Mičánek. „Já věřím, že s Ukrajinou to dobře dopadne. A jak říkal generál, teď se ukazuje ta bída Ruska jak technická, tak lidská a jak na souši,“ dodal Krogman.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…