Hamáček odsekl Dienstbierovi: Kdyby ČSSD nebyla ve vládě, tak jsme vymazáni z politické mapy

05.10.2020 17:30

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček poskytl rozhovor deníku Právo. Výsledek ČSSD v krajských volbách odpovídá podle Hamáčka podpoře, jakou má strana ve společnosti. Budou Paroubek a Hašek v ČSSD pokračovat? Teď ale bude muset jít politika stranou, všichni prý budou mít plnou hlavu koronaviru.

Hamáček odsekl Dienstbierovi: Kdyby ČSSD nebyla ve vládě, tak jsme vymazáni z politické mapy
Foto: Repro Facebook
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Anketa

Kdo je skutečným vítězem krajských voleb?

95%
2%
2%
hlasovalo: 10960 lidí

Redaktorka se Hamáčka hned na začátku zeptala, zda souhlasí s tím, že s ČSSD to jde z kopce. „Volební výsledek odpovídá tomu, jakou má ČSSD podporu ve společnosti. Je to něco kolem 5,5 procenta. Nezastírám, že bych byl spokojenější, kdyby to bylo aspoň o dvě procenta vyšší, kdybychom měli zastoupení i ve Středočeském kraji, ale přiznám se, že výsledek není něco, co by překvapilo,“ přiznal lídr socialistů.

K výsledkům pak ještě dodal: „Připouštím, že to není nic světoborného, ale když jsme u čísel, tak máme víc než SPD.“ Na dotaz, zda mu výsledek dávají členové za vinu, Hamáček řekl: „Je to velmi čerstvé, takže počítám, že si to vše v čase vyříkáme. A musíme říct, co dál.“

Při otázce na senátní volby Hamáček prohlásil: „Věřím, že klub uhájíme.“ Ze třinácti socialistů obhajovalo deset, ale do druhého kola postoupili jen čtyři kandidáti ČSSD.

Redaktorka pak upozornila, že třeba senátor Jiří Dienstbier, který mandát neobhájil, tvrdí, že výsledky ČSSD jsou tak bídné, protože se účastní na koaliční vládě s Andrejem Babišem. Hamáček zapochyboval: „Otázka je, jak bychom dopadli, pokud bychom ve vládě nebyli. Jsem přesvědčen, že pokud by ČSSD nebyla ve vládě, tak jsme vymazáni z politické mapy.“

Další otázka byla, zda chce Hamáček dál angažovat Michala Haška a Jiřího Paroubka, kteří ve volbách pomáhali. „Nejdřív si musíme říct, jak dál, a pak se můžeme bavit o tom, kdo bude co dělat. Pokud jde o Michala, byli jste to vy v Právu, kteří jste zveřejnili náš vnitrostranický průzkum, který nám dával šanci překročit pět procent ve třech krajích, a teď jich máme osm, takže je evidentní, že se něco změnilo,“ řekl vrchní socialista.

K obhajobě funkce předsedy řekl: „Nechám si to projít hlavou, v lednu uvidíme. Pokládat funkci teď jako demonstrativní gesto asi nemá smysl, protože by to destabilizovalo situaci.“ O tom, zda výsledky krajských voleb nějak ovlivní chování vládní koalice, prohlásil: „Řekl bych, že teď máme všichni plnou hlavu voleb, ale během pár dnů budeme mít plnou hlavu koronaviru. A pokud to chceme zvládnout, bude muset jít politika stranou,“ postrašil trochu Hamáček jako správný ministr vnitra.

reklama

autor: AZy

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…