Hejtman Novák: Vláda nemá legitimitu. Opírá se o stranu bez programu

08.02.2013 11:32

"V zájmu většiny lidí v naší zemi je prioritou změna vlády, nastartování hospodářského růstu a korekce nespravedlivých pravicových reforem," popsal v rozhovoru pro Parlamentní Listy.cz hejtman Moravskoslezského kraje za ČSSD Miroslav Novák, kam by podle něj měla směřovat česká politika. Jako šéf kraje chce především vytvářet podmínky pro školství, průmysl a obchod, pro život občanů.

Hejtman Novák: Vláda nemá legitimitu. Opírá se o stranu bez programu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radniční věž v Ostravě

Pane hejtmane, máme za sebou první přímou volbu prezidenta. Jak byste volbu hodnotil? Jste spokojen s výsledkem? A jak nahlížíte na kampaň, která byla v průběhu voleb vedena?

Ani jeden z kandidátů nebyl v prvním kole mým favoritem, překvapil mě postup pana Schwarzenberga do druhého kola. V prvním kole jsem volil Jiřího Dientsbiera, ve druhém pak Miloše Zemana. Pan Schwarzenberg je představitelem této vlády, která nevládne, schválila církevní restituce i zvyšování daní. Když byl předsedou vlády Miloš Zeman, zažíval ostravský i moravskoslezský průmysl nebývalou prosperitu. A byl to také Miloš Zeman, kdo jako premiér dal našemu kraji 20 miliard na revitalizaci po důlní činnosti. Na druhou stranu jeho protikandidát, místopředseda vlády, byl při tom, když se Moravskoslezskému kraji snížily daňové výnosy, nebo když se snížily výdaje na sociální služby. Pokud jde o kampaň, její styl si Miloš Zeman zvolil sám. A jak se ukázalo, byl to styl úspěšný. 

Vítězem se stal levicový kandidát a levice tak po krajských a senátních volbách opět posílila. Co je podle Vás příčinou tohoto vzestupu levice? A domníváte se, že  se levici podaří uspět i parlamentních volbách a získat tak ústavní většinu?

ČSSD dlouhá léta prosazovala zavedení přímé volby hlavy státu a byli jsme přesvědčeni, že přímá volba posílí náš demokratický systém. Občané svou volbou nejen výrazně odmítli pravicové politiky, ale projevili zájem o budoucnost země, o demokracii. Jsem přesvědčen, že je to dobrý ukazatel pro volby do Poslanecké sněmovny v roce 2014.

Od nově zvoleného prezidenta jsme si mohli již vyslechnout kritiku současné vlády, ale i záměry, o které by se chtěl zasadit (prosazení zákona o prokázání legálnosti nabytého majetku). Souhlasíte s ním? A co je Vaší prioritou jako levicového hejtmana?

V zájmu většiny lidí v naší zemi je prioritou změna vlády, nastartování hospodářského růstu a korekce nespravedlivých pravicových reforem. Mou ambicí je, abychom byli úspěšným krajem, abychom byli krajem, který je pyšný nejen na své umělce, sportovce a tradice, ale především na to, jakým způsobem dokážeme vytvářet podmínky pro školství, průmysl a obchod, pro život našich občanů.

V lednu vyvolala opozice již páté hlasování o nedůvěře současnému kabinetu. Jak se k pokusům o vyvolání předčasných voleb stavíte Vy osobně? Myslíte si, že lze předpokládat, jak bude vláda pokračovat, jak dlouho ještě?

Celá situace kolem vlády mně připadá tak, že nejsilnějším poutem koalice je snaha vydržet co nejdéle. A v mých očích současná vláda nemá žádnou legitimitu, neboť se opírá o hlasy strany LIDEM, která nebyla zvolena v žádných volbách a nemá žádný program, kromě toho udržet se u moci.

V souvislosti s přímou volbu prezidenta se ale také opět začíná hovořit i o přímé volbě starostů a hejtmanů, stejně jako o nutnosti změny volebního systému do Poslanecké sněmovny.  Přivítal byste i Vy takovou změnu? A jaký volební systém byste případně preferoval pro parlamentní volby?

U voleb do Poslanecké sněmovny jsem pro zachování stávajícího poměrného systému. Je to systém tradiční a vytváří protiváhu většinovému systému při volbách do Senátu. Přímá volba starostů a hejtmanů je možná pouze za předpokladu posílení pravomocí takto zvolených představitelů. Může se totiž velmi jednoduše přihodit, že většina v zastupitelstvu bude z jiného politického uskupení a přes sílu mandátů získaného přímou volbou se tak starosta či hejtman stane jejich rukojmím.

Moravskoslezský kraj trápí nejen v posledních dnech špatná smogová situace a čistota ovzduší. Jakým způsobem se snažíte v kraji situaci řešit?

Stav ovzduší na Ostravsku není dobrý, ale za posledních dvacet let došlo k výraznému zlepšení. Emisní hodnoty, které tady byly před dvaceti lety, byly mnohonásobně vyšší, než jsou dnes. Samotné prachové částice, které jsou největším problémem našeho kraje a ostravsko-karvinského regionu, nebyly před rokem 2005 v podstatě vůbec vykazovány v souvislosti s regulačními řády a signály upozornění. Naším cílem je dosáhnout dalšího postupného zlepšování životního prostředí systematickými účinnými opatřeními na lokální, regionální i mezinárodní úrovni. Na celkové bilanci prachu v kraji mají například velký podíl i lokální topeniště. Ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí chceme čtyřiceti tisícovou dotací motivovat občany k výměnám zastaralých kotlů. Tato investice je ekonomicky výhodná, každá vynaložená koruna je pětkrát efektivnější než u průmyslové investice a na zlepšení kvality ovzduší se projeví okamžitě. Za velmi důležité také považujeme, aby se finanční zdroje získané na základě vybraných poplatků od znečišťovatelů vždy přednostně realizovaly tam, kde zátěže vznikají. Do budoucna se musíme zaměřit na všechny zdroje znečištění. I nadále budeme zpřísňovat integrovaná povolení u průmyslu, kde trváme na tom, aby do dvou let byla do povolení promítnuta Evropská směrnice o nejdokonalejších dostupných technikách, byť ještě není ani součástí českého právního řádu.

Mezi velké problémy Moravskoslezského kraje patří ale také vysoká míra nezaměstnanosti.  Budete se snažit přijmout nějaká opatření na podporu nezaměstnanosti? Uvažujete například přilákat do kraje investory?  A jak byste v tomto ohledu hodnotil politiku vlády?

Jsme si vědomi složité ekonomické situace nejen v ČR, ale v celé Evropě. I přes nepříznivé podmínky zapříčiněné dlouhotrvající krizí a přes pasivní postoj současné vlády chceme aktivně podporovat exportní snahy podniků i firem Moravskoslezského kraje stejně jako tvorbu nových pracovních míst a vznik i rozvoj nových malých firem. Program sociální demokracie je zaměřen především na rozvoj zaměstnanosti a zachování veřejných služeb. Máme například připraven projekt průmyslové zóny v Karviné, kde chceme vytvořit prostor pro vznik až 3000 nových pracovních míst. Vedení kraje bude v otázce zaměstnanosti aktivní, bude nabízet atraktivní podmínky novým investorům, bude spolupracovat se stávajícími zaměstnavateli a také se významně zaměří na podporu inovativních technologii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…