Hlavně klid a žádná rychlá řešení. Němečtí komentátoři excelují po masakru v Berlíně

20.12.2016 7:28

Německo včera večer zasáhl další teroristický útok. V Berlíně najel náklaďák do návštěvníků vánočního trhu. Zatím se hovoří o dvanácti mrtvých a desítkách zraněných. Redakce serveru ParlamentníListy.cz přináší reakce německých komentátorů.

Hlavně klid a žádná rychlá řešení. Němečtí komentátoři excelují po masakru v Berlíně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavná Brandenburgská brána

Většina komentátorů mainstreamových médií dle očekávání vyzývá ke klidu. Místo samotných islamistů se zaměřují na „nacionalisty“, které obviňují z toho, že chtějí vzniklé situace zneužít pro své politické cíle. Michael Schlieben z týdeníku Zeit varuje před rozdělením společnosti, což by byla z jeho pohledu největší katastrofa. „Po každém letošním teroristickém útoku následovaly nenávistné tweety a facebookové debaty.“

„Pokud má včerejší útok skutečně islamistické pozadí, je zřejmé, že si jeho strůjci vybrali vánoční trhy zcela záměrně. Právě toto místo bylo považováno za potenciální terč dalších teroristických útoků. Protože je velmi obtížné ho monitorovat a chránit. Ostatně nacionalisté dlouhodobě označují vánoční trhy za ohrožené kulturní místo, které je třeba chránit před islamizací. Bohužel nyní se už takové názory nejeví tak bizarními,“ připouští s očividnou nechutí Schlieben.

Komentátor deníku Berliner Zeitung Jochen Arntz konstatuje, že teroristický útok v Berlíně mnohým potvrdil, že hlavní město není bezpečným místem a bylo jen otázkou času, kdy zde k něčemu podobnému dojde. „S každou novou zprávou berlínské policie nám je hůř. I když ještě nelze zcela vyloučit případnou nehodu, vidíme to všichni černě. Z úcty k obětem tohoto ohavného činu bychom však neměli nechávat průchod spekulacím.“

Také Arntz se místo na špatnou integrační politiku vlády či samotné radikály zaměřuje na kritiky přistěhovalecké politiky vlády a multikulturalismu. „Je nechutné, když politici z opoziční Alternativy pro Německo (AfD) bezprostředně po této tragédii hovoří o politické smrti kancléřky Merkelové. Něco takového je naprosto nedůstojné a neakceptovatelné: Je to více než ostudné. Rodiny obětí nyní potřebují náš soucit. Neměli bychom se nechat unášet nenávistí nebo odplatou,“ míní Arntz.

V obdobném duchu události hodnotí ve svém komentáři na webu rozhlasové stanice Deutschlandfunk také Stephan Detjen. „Bylo jen otázkou času, kdy se teroristické útoky z Nice nebo Bruselu uskuteční v některé z našich metropolí. Nyní uslyšíme volání po odklonu od liberální společnosti. Po vzoru Donalda Trumpa, Marine Le Penové a jejich německých následovníků. Budou požadovat rychlá řešení a okamžité změny,“ obává se Detjen.

„Jenže právě toto jsou plody teroru. Tito politici pro posílení svých preferencí potřebují atmosféru podezírání a zastrašování a iluze, že pouze silný stát může svým občanům zajistit bezpečnost. Sází na neustálé rozšiřování bezpečnostních zákonů a restriktivních opatření,“ píše šéf korespondentů Deutschlandfunk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…