Hledá se nástupce kardinála Duky. Ale měl by pokračovat v jeho stopách...

09.11.2018 7:56

Kardinál Dominik Duka sice stále vede českou církev, ale už přesluhuje. Jeho kolegové v Kristu proto musí najít jeho nástupce. Kdo přijde po Dukovi? Podle pátečních Lidových novin to pravděpodobně bude některý z konzervativních biskupů, žádný inovátor. I když...

Hledá se nástupce kardinála Duky. Ale měl by pokračovat v jeho stopách...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památka Umučení Páně, kterou sloužil kardinál Dominik Duka v chrámu sv. Víta na Pražském hradě

Dominik Duka prokázal, že je dobrým diplomatem. Za osm let svého působení v úřadu dokázal urovnat spory státu a církve o chrám sv. Víta a dokázal přimět představitele církví, aby uzavřeli se státem společnou dohodu o majetkovém vyrovnání. K tomuto úspěchu pravděpodobně přispělo i to, že Dominik Duka udržuje kontakt s politiky, kupříkladu s exprezidentem Václavem Klausem nebo se současným prezidentem Milošem Zemanem, za což bývá kritizován.

Jeho čas v úřadu se však nachýlil a bratři v Kristu hledají svého nástupce. „Mezi duchovními v současnosti převládá názor, že není potřeba za každou cenu měnit kurz nastavený dosluhujícím arcibiskupem. Vhodný kandidát se tak bude hledat spíše mezi konzervativními biskupy. V úvahu připadají královéhradecký Jan Vokál a litoměřický Jan Baxant. Baxant má podobně jako současný pražský arcibiskup blízko k některým politikům, přátelí se například s někdejší členkou sociální demokracie Janou Volfovou. Právě na její popud letos v září poobědval také s exministrem zdravotnictví Davidem Rathem, který byl nepravomocně odsouzen za korupci,“ napsal deník.

Baxant se setkal také s neúspěšným senátním a prezidentským kandidátem Petrem Hannigem.

Duchovní v setkání s politiky nevidí problém. Jako služebník boží se prý setká s každým, kdo o to projeví zájem.

„Další z možných Dukových nástupců Jan Vokál dlouho působil ve Vatikánu. Obzvláště blízko měl k papeži Janu Pavlovi II., který ho vysvětil na kněze. Spolu se patnáct let potkávali mezi zdmi centra katolické církve. Absolvent kybernetiky na ČVUT studoval také filozofii a teologii na Papežské lateránské univerzitě a práva na pražské Univerzitě Karlově. Na přelomu 80. a 90. let sloužil Vokál jako farní vikář v USA. V roce 2011 se ujal funkce biskupa královéhradecké diecéze. V jejím čele vystřídal Duku, který se přestěhoval do arcibiskupského paláce na pražských Hradčanech. V jeho stopách by tak teoreticky mohl pokračovat i nyní,“ pokračoval deník.

Dukova nástupce nakonec vybere papež a může se stát, že se nerozhodne ani pro Baxanta, ani pro Vokála. Může se rozhodnout pro olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, kterému je dnes 70 let. Během jeho působení by nabírali zkušenosti další mladší adepti na pražský arcibiskupský stolec, jejichž příležitost může přijít třeba za pět let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…