Hodně ostrá Partie Miloše Zemana. Tohle senátoři, kteří jej umravňovali, neslyšeli rádi

06.03.2016 12:01

Hostem Tomáše Hauptvogela v nedělní Partii na TV Prima byl prezident Miloš Zeman. Pořad se předtáčel v pátek v prostorách Pražského hradu.

Hodně ostrá Partie Miloše Zemana. Tohle senátoři, kteří jej umravňovali, neslyšeli rádi
Foto: FTV Prima
Popisek: Prezident Zeman v Partii na Primě

Prvním tématem byla nařízená omluva Kanceláři prezidenta republiky, potažmo prezidentu Miloši Zemanovi, za výroky vůči novináři Ferdinandu Peroutkovi. Se Zemanem se soudila vnučka Peroutky Terezie Kaslová, neboť článek, o němž Zeman hovořil na jedné konferenci, Hitler je gentleman, se nikdy nenašel. Prezidentská kancelář již sdělila, že se proti rozsudku odvolá.

„Začal bych jedním citátem. Ve třicátých letech napsal velký český novinář Ferdinand Peroutka článek Hitler je gentleman a z toho článku vyplývalo, že s Hitlerem je možné se dohodnout. Autorem tohoto výroku je bývalý ministr kultury Pavel Dostál, v roce 2002,“ zahájil svou řeč Zeman. „Je zajímavé, že paní Kaslová tehdy pana Dostála nežalovala,“ poznamenal.

„Bohužel paní soudkyně odmítla jakékoliv důkazní materiály této teze. Já mohu ukázat dva články, které existují. Češi, Němci a Židé z období druhé republiky, kde se píše, že Židé jsou otravou Německa, a Dynamický život ze 20. 4. 1939, kdy se píše, že Hitler je největší z Němců,“ uvedl Zeman. Podle něj šlo o článek na oslavu narozenin nacistického vůdce Adolfa Hitlera. 

„Já jsem se několikrát veřejně omluvil za to, že se článek Hitler je gentleman nepodařilo najít. Pokud soudkyně z tohoto vyvozuje, že článek neexistuje, je to to samé, jako kdybyste řekl, že Bůh neexistuje, protože jste jej nikdy neviděli,“ podotkl Zeman s tím, že věří, že článek se jednou najde. Odměna za jeho nalezení stále platí. Domnívá se, že článek byl cenzurován. „Existoval zřejmě pouze v prvním vydání deníku Přítomnost,“ podotkl. 

Řeč přišla i na senátní usnesení, ve kterém senát vyzval prezidenta, aby zvažoval své výroky a mírnil svá vystupování.

„Rozhodně ne. Jak dobře víte, senát má 81 členů, pro toto usnesení hlasovalo 18 senátorů. Prošlo o jeden jediný hlas. Já jsem byl zvolen přímou volbou občany, nikoliv senátem, a proto skládám účty občanům, například na krajských výjezdech,“ sdělil a rýpl si do senátu. „Nepokládáte náhodou za drzost, pokud instituce, která má 30% důvěru, radí prezidentu, který má 70% důvěru?“ otázal se.

Spolupráce s Čínou

Prezident Zeman v příštím týdnu vyráží do Karlovarského kraje, hovořilo se tak i o hotelu Thermal v Karlových Varech. „Základním problémem Karlovarského kraje je problém lázeňství. A protože prezident nemá přijet do kraje jen proto, aby řekl, tak jsem tady a mějte se krásně, a má pomoci, tak vycházím z toho, že za pár dní sem přijede čínský prezident s delegací a že spolu budeme jednat o čínských investicích i o turistech,“ poznamenal. Úbytek ruských turistů by tak mohl být kompenzován čínskými turisty a pacienty. Předpokládá, že čínské investice by mohly jít i do dalších lázeňských objektů, například do lázní Kyselka, které jsou podle hlavy státu zanedbané. „A pozor, nyní na mě bude zase podáno trestní oznámení, že jsem řekl o majiteli lázní, že je zanedbává, ale já mám fotografické důkazy,“ nechal se slyšet prezident.

O dalších investicích příliš hovořit nechtěl. „První vlna investic bude deset miliard, a to se také skutečně stalo. Byly koupeny České aerolinie, Televize Barrandov, Slavie, pivovar Lobkowicz. Druhá vlna investic by měla znamenat asi čtyřicet miliard, připraveno je asi 20 dalších dohod,“ nechtěl být konkrétnější Zeman.

Migrační krize

Evropou stále hýbe migrační krize. Jaký je Zemanův aktuální pohled na celou záležitost? „Když jsme hovořili na poradě ústavních činitelů o migrační krizi, premiér tvrdil, že má z německé strany záruky, že německé hranice nebudou nikdy uzavřeny. Jak vidíte, situace se změnila a měnit se bude i nadále. Je naivní předpokládat, že se migranti pokorně vrátí na Balkán. V tomto roce nás pravděpodobně zasáhne stejná migrační vlna. Půjde přes jižní Moravu a já jsem pro to, aby policie spolu s armádou uzavřela hranice. Protože kdybychom ji pustili, dojdou do Německa, a to nám tyto ekonomické migranty vrátí a budou uvnitř,“ sdělil Zeman s tím, že jeden z účastníků expertní lánské skupiny přišel s řešením, že na řeckých ostrovech by vznikla záchytná střediska pro deportované migranty, a Řecko by tak splácelo dluh, který je jinak nevymahatelný. 

„Teď se vynořila taková šílená teorie. A sice že místo toho, aby migranti šli přes jižní Moravu do Německa, půjdou přes Bulharsko, Ukrajinu, Rusko, Bělorusko a Polsko do Německa. A to se nazývá novou migrační trasou. Já sice nemám nic proti dálkovým pochodům, ale myslím si, že autor této myšlenky se zbláznil,“ podotkl.

Co se týče uzavření českých hranic, prezident se nedomnívá, že by tak mělo být učiněno nyní. „Mohu vás ujistit, že do republiky přijde zhruba deset lidí týdně. Jestliže to skokem vzroste, tak podle mých informací jsou česká policie a armáda schopné uzavřít hranice do šesti hodin a zelené hranice do dvou dnů,“ ubezpečil. 

„Jsem pro to krýt celé hranice Evropské unie. Ale pokud tento plán nevychází kvůli laxnosti Evropské unie, jsem pro ochranu řeckých hranic. Pro co rozhodně nejsem, je dávat Turecku miliardy eur za to, že zadrží na svém území migranty. Turecko totiž není schopno ani ochotno s těmito migranty cokoliv dělat,“ doplnil.

Podle bývalého velvyslance Jana Koukala vznikne silná opozice EU. Co na to říká česká hlava státu? „Polský prezident při našem nedávném setkání mluvil o jistém společenství na ose alpských států a Visegrádské čtyřky, případně Slovinsko a Srbsko. Když si to spočtete, byla by to dostatečná protiváha, která by měla minimálně blokační minoritu,“ sdělil.

„Evropě jako Evropské unii by bez Řecka lépe nebylo, ale eurozóně ano. Řecko se do eurozóny dostalo podvodem, navíc nesplácí své dluhy,“ je pro vyloučení Řecka z eurozóny Zeman. 

Trump, nebo Clintonová?

„Nechci se vměšovat do amerických vnitřních záležitostí. O profilech obou kandidátů vím velmi málo,“ nechtěl se vyjádřit Zeman k volbám prezidenta v USA a k osobě Donalda Trumpa a Hillary Clintonové. „Někteří novináři mě označují za českého Donalda Trumpa, ale já nevím proč, neboť jeho projevy neznám,“ doplnil.

Zahraniční politika se podle jeho názoru změní vždy s novým prezidentem, ať již k horšímu nebo k lepšímu. „K horšímu se mění tehdy, když vpadnete do Iráku a hledáte zbraně hromadného ničení, které neexistují. K lepšímu, když Nixon přijede do Číny,“ dal příklady.

Kauza Švábenský, Nagyová i vydávání dětí z Norska

Moderátor Hauptvogel se následně zeptal na kauzu kolem Stanislava Švábenského, který předtím, než spáchal sebevraždu, sdělil svědectví o policii. „Kritizovat práci policistů je velice snadná věc,“ reagoval Zeman s tím, že tuto kauzu však nezná. O tom, že by Robert Šlachta řídil ÚOOZ špatně, mluvit nechtěl. „Taktně bych mu vytkl, že z kauzy Jany Nagyové, která vedla k pádu vlády, zbyly jen ty kabelky, a to je trochu málo,“ sdělil.

Zeman se vyjádřil také k tomu, že se dohodl na smlouvě s norskou stranou ohledně vydávání dětí. Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) to však popřel. „Není slušné říkat, že ministr lže. Takže řeknu, že ministr nemluví pravdu. I nadále budu tedy tvrdit, že dohoda existuje,“ řekl Zeman.

Inkluze i jednotné přijímací zkoušky

Samozřejmě nemohlo chybět ani téma inkluze. „Před dvěma lety jsem vystoupil v odpovědi na jednu otázku proti inkluzi. A tento názor byl tehdy velmi silně ostrakizován. Řekl jsem už tisíce argumentů proti inkluzi. Jedním z nich je například tento, který jsem nedávno slyšel. V každém případě, i když to mentálně postižené dítě bude mít asistenta, tak v takzvaně normální třídě bude téměř vždy poslední. Já jsem si nyní velmi podrobně prostudoval materiál ministerstva školství, kde se předpokládá, že to dítě může třídu dvakrát opakovat. A tím, že bude poslední, tak ztratí jednu z největších radostí, které v životě máme. Radost z úspěchu. V té speciální, praktické třídě, může být v klidu i první,“ dodala hlava státu. „Vyzkoušejme si tu formu inkluze, která se teď navrhuje, na několika školách. Nezavádějme to plošně, protože kdyby se ukázalo, že to nefunguje, bude ztráta menší, než kdyby to bylo zavedeno plošně,“ řekl. Následně se vyjádřil také k jednotným přijímacím zkouškám či jednotným maturitám.

„Postupně se univerzity budou měnit na střední školy, střední školy se budou měnit na základní školy a základní školy na mateřské školy,“ půjčil si Zeman slova Ivana Vyskočila. „Existuje totiž naprosto nesmyslný předpis, který uvádí, že dotace školám se vyplácejí podle počtu žáků, takže ředitel nevyhodí i toho debilního žáka, aby nepřišel o dotaci. A kolona vždy jede podle nejpomalejšího člena,“ nechal se slyšet.

Financování českého školství by se mělo podle hlavy státu odehrávat podle kritéria nazývaného uplatnitelnost na trhu práce. „Jsou školy, které mají uplatnitelnost 99 %, to je kupříkladu Vysoká škola Škoda Auto Mladá Boleslav, jsou školy, které mají uplatnitelnost 60 %, kdy 40 % absolventů končí na úřadech práce.

Otázka Jiřího Kajínka

Začátkem roku hlava státu udělila první milost, jak to vypadá s vězněm Jiřím Kajínkem? „Je naplánovaná návštěva ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) v Lánech,“ řekl Zeman s tím, že mimo jiné se bude projednávat to, s čím souhlasila jeho předchůdkyně Helena Válková, a to otevřít případ Jiřího Kajínka u jiného než plzeňského soudu. Návštěva se kvůli plánované operaci Roberta Pelikána uskuteční až v dubnu.

„Jsou indicie, nikoliv důkazy, že v plzeňském případu pana Kajínka mohli policisté krýt vraždu. Veřejné pochybnosti v tomto směru vyjadřoval například soudce Rychetský. Obnova řízení na základě údajných nových důkazů je nejlepším řešením. Když dostanete milost, stále na vás ulpívá stigma podezřelého,“ uzavřel rozhovor Zeman.

Foto: Partie FTV Prima

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…