Proč uspěl Zeman? Profesorka Dvořáková mu ke třetímu výročí nástupu do funkce věnovala obsáhlou analýzu

05.03.2016 21:19

U příležitosti třetího výročí nástupu Miloše Zemana do prezidentské funkce se politoložka Vladimíra Dvořáková zamýšlí nad vývojem politického systému u nás i v dalších postkomunistických zemích. První část své analýzy zveřejnila na svém blogu na serveru iDnes.cz, její podrobnější verzi pak v časopise Listy.

Proč uspěl Zeman? Profesorka Dvořáková mu ke třetímu výročí nástupu do funkce věnovala obsáhlou analýzu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Kořeny současného stavu je podle Dvořákové nutné hledat již na počátku transformace, kdy převládající ideologií západních demokracií se stal neoliberalismus a s ním spojená snaha redefinovat vztahy mezi státní, veřejnou a privátní sférou.

Celý text je ZDE

Země, které vstupovaly do EU, musely kontrolní a vyvažující mechanismy nastavovat, byť často jen formálně. Například u nás „povinný“ služební zákon víc než deset let nenabyl účinnosti.

Slabé nastavení kontrolních mechanismů a vyvažování mocí vede k mobilizačnímu stylu politiky, jež znemožňuje kompromisy. Tím se prý zablokuje vládnutí a posiluje se snaha politiků získat moc „operativně“ rozhodovat, tj. nedodržovat postupy a procedury. Aby to fungovalo, je třeba eliminovat i nejzákladnější kontrolní mechanismy, a to zejména Ústavní soud, omezit prostor pro ombudsmana či jej přímo zrušit, udržet či znovu získat kontrolu nad státní správou, kontrolovat média apod.

Občanské principy pak nahrazují principy etnické či náboženské (nebo obojí), v řadě zemí se posiluje vliv církve (jedné s privilegovaným majetkem a postavením). „Snad nejvýznamnější propojení ‚trůnu a oltáře‘ můžeme vidět v současném Rusku,“ podotýká Dvořáková.

Ochota přijmout autoritářské principy sice souvisí s dědictvím komunismu, ideově ale lze návrat vnímat spíše k autoritarismům třicátých let – nacionalistickým a klerikálním – Piłsudského Polska, Horthyho Maďarska a druhorepublikové atmosféry v Československu. „Je nutné si uvědomit, že snaha nahradit nezvládnutou politickou soutěž spoléháním na autoritu a tradici zde již byly a nepřinesly nic dobrého,“ varuje závěrem Dvořáková před podobným vývojem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…