Horáček zkritizoval po volbách Drahoše. A politolog Robejšek přemýšlí, co jej tak osvítilo

03.02.2018 7:19

Politolog a ekonom Petr Robejšek se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamýšlí nad tím, co říká neúspěšný prezidentský kandidát Michal Horáček na schopnosti Jiřího Drahoše. Horáček Drahoše ve druhém kole prezidentské volby podpořil, následně, po vítězství Miloše Zemana, jej však podrobil kritice.

Horáček zkritizoval po volbách Drahoše. A politolog Robejšek přemýšlí, co jej tak osvítilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Robejšek

„Je pozoruhodné, jakou jasnozřivost najednou projevují lidé, u kterých bych to nečekal,“ komentuje Robejšek Horáčkova slova. Zmiňuje především Horáčkovu větu, že „Drahoš všechny duely prohrál“, že není bojovník do posledního kola. „A třeba u pana Kulidakise čteme, že Drahoš ‚skutečně postrádá část nezbytných znalostí a schopností‘ k tomu, aby mohl dosáhnout a (dodám já) i vykonávat prezidentský úřad,“ poznamenal Robejšek.

Následně se zamyslel nad tím, zda by se podobné úvahy objevily i v momentě, kdy by Jiří Drahoš zvítězil. „Jen na okraj bych take rád věděl, jestli pan Horáček již po prvním kole, když nabídl Jiřímu Drahošovi svou podporu, rozeznal jeho nedostatky. Anebo jestli se mu v hlavě rozbřesklo až po výhře Miloše Zemana. Ale to je opravdu spíše podružná otázka,“ dodal dále politolog, jenž by se i rád dopátral kompetencí a upřímnosti obou pánů. 

  • Původní text ZDE.

„Buďto jim totiž opravdu trvalo až do volby samotné, aby pochopili, že vyzyvatel Miloše Zemana na svůj úkol nestačí. Pak jsou ale jejich analytické schopnosti k nepotřebě. A měli by se raději věnovat nějaké jiné činnosti. Nebo se chovali účelově a rozšiřovali, abych použil pojem, který je oběma jistě důvěrně známý, fake news s cílem manipulovat občany této země. Podporovali kandidáta, o kterém věděli, že je druhořadý a dělali to jenom proto, že nebyl po ruce nikdo jiný, kdo by nahradil jimi nemilovaného prezidenta,“ zmínil dále Robejšek. Přemýšlel také, zda těm, kteří se takto účelově obracejí na veřejnost, můžeme v budoucnu ještě důvěřovat. 

„S ‚povolební‘ verzí hodnocení vhodnosti pana Drahoše pro prezidentský úřad s oběma pány plně souhlasím. A je to pro mě pro svou vyjímečnost velmi hřejivý pocit. Ale hlavně mě těší, že oba pánové svou povolební kritikou Jiřího Drahoše nepřímo potvrdili, jak moudře rozhodla většina voličů. Jde totiž přesně o tu moudrost masy, o které oba spíše pochybují, ale které si já velmi vážím,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…