Horko v Rusku. Protiteroristická opatření v Moskvě. Prigožin hrozí. A Černochová se z dálky směje

24.06.2023 8:10 | Aktualizováno

VÁLEČNÝ MONITORING Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin tvrdí, že jeho vojáci překročili hranice z Ukrajiny do Ruska a že zničí kohokoliv, kdo jim bude stát v cestě. Ruská tajná služba FSB stíhá Prigožina kvůli „ozbrojené vzpouře“ po výzvě k útoku na armádu. Informují o tom zahraniční média.

Horko v Rusku. Protiteroristická opatření v Moskvě. Prigožin hrozí. A Černochová se z dálky směje
Foto: twitter
Popisek: Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin.

Prigožin v pátek podle ruského opozičního serveru Meduza obvinil ruskou armádu, že podnikla raketový útok na pozice jeho mužů, při kterém jich podle něj mnozí přišli o život. Za to nyní chce odplatu a potrestání lidí, kteří jeho muže zničili.

Podle zahraniční agentury Prigožin prohlásil, že na bombardování ruské armády „odpoví“ a že je potřeba zastavit „zlo ruského armádního vedení“. Stanice BBC ale upozornila, že informace o tomto Prigožinově obvinění má původ v audionahrávce zveřejněné na síti Telegram a není jisté, zda hovořící osobou je právě Prigožin.

S odvoláním na místní média server uvedl, že ozbrojenci v uniformách obklíčili některé klíčové budovy v Rostově na Donu včetně velitelství Jižního vojenského okruhu, tamní pobočky ministerstva vnitra či tajné služby FSB. Ke komu ozbrojenci patří, není jasné. Později byla informace potvrzena.

Agentura Reuters původně Prigožinova slova interpretovala tak, že wagnerovci už jsou v Rostovu na Donu. Podle televize CNN i většiny dalších médií ale šéf wagnerovců prohlásil, že jeho síly jsou v Rostovské oblasti a k Rostovu na Donu teprve směřují.

Wagnerovci kontrolují Rostov i Voroněž

Prigožin v sobotu oznámil, že kromě Rostova jeho ozbrojenci ovládají také armádní centra ve městě Voroněž, které leží asi 500 kilometrů jižně od Moskvy.

Investigativní novinář Christo Grozev na twitterovém účtu sdílel video, které má zachycovat údajný útok helikoptéry ruské armády na vojáky Wagnerovy skupiny přesunující se po dálnici.

 

 

Zakladatel skupiny Wagner Jevgenij Prigožin říká, že „obnoví spravedlnost“ a vyzývá Rusy, aby se k němu připojili. „Je nás 25.000 a hodláme přijít na kloub bezpráví v této zemi. Pětadvacet tisíc jich čeká jako taktická rezerva, zatímco strategickou rezervou je celá armáda a celá země. Každý, kdo chce, ať se k nám přidá. Musíme skoncovat s touto ostudou,“ řekl Prigožin podle serveru Meduza na zvukové nahrávce sdílené na Telegramu.

Již dříve Prigožin oznámil, že se chystá „obnovit spravedlnost“ v armádě i v celém Rusku, a vyzval Rusy, aby „nekladli odpor“. „Každého, kdo bude klást odpor, budeme brát jako hrozbu – a okamžitě ho zničíme. Včetně všech zátarasů na naší cestě. Žádám všechny, aby zachovali klid, nepodléhali provokacím a zůstali ve svých domovech. Doporučujeme, abyste nevycházeli ven po naší trase,“ sdělil Prigožin.

Ruská armáda Prigožina obvinila z toho, že jeho „provokace“ využívá Kyjev, který podle ní koncentruje síly pro ofenzivu ve směru na východoukrajinský Bachmut. Ruská média uvádějí, že ruský národní protiteroristický výbor vyzval Prigožina, aby zanechal protiprávního jednání.

Ruské bezpečnostní služby obvinily Prigožina ze spáchání pokusu o převrat a zahájily trestní stíhání, v jehož důsledku by mohl být nakonec uvězněn, píše CNN.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS útok na pozice wagnerovců popřelo. „Na tábory Wagnerovy soukromé vojenské společnosti byl podniknut raketový úder. Mnoho obětí. Podle informací očitých svědků z řad bojovníků byl úder veden ze strany týlu, byl tedy podniknutý vojáky spadajícími pod ruské ministerstvo obrany,“ citovala nahrávku Meduza.

Podle agentury TASS o situaci v noci na dnešek ruského prezidenta Vladimira Putina seznámil generální prokurátor Igor Krasnov. O situaci je Putin nepřetržitě informován také bezpečnostními složkami.

Mezitím Moskva spustila protiteroristická opatření.

Prigožinova soukromá vojenská společnost Wagner byla v uplynulých měsících mohutně zapojena v bojích o Bachmut. Prigožin si přitom stěžoval, že ruská armáda záměrně jeho mužům neposkytuje dostatek munice. V květnu nakonec Prigožin oznámil ovládnutí Bachmutu, jeho bojovníci se poté z města a z jeho okolí stáhli.

Černochová se posmívá

Česká ministryně obrany Jana Černochová sleduje aktuální dění v Rusku i jeho blízkosti s pobavením. Na twitterovém účtu se posměšně vyjádřila, že už ví, čemu se v Rusku říká „speciální operace“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Černochová je přímo ukázkový příklad, jaké obrovské škody mohou nastat,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 24.06.2023 10:53:18
když se hloupé ženy dostanou na vedoucí místa v politice, přesněji řečeno do vlády. Podobných příkladů je více. A to samé platí o hloupých chlapech.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…