Hrát si na Vystrčila? Klaus sejmul kritiky a potěšil Zemana

23.02.2022 22:22

Bývalý prezident Václav Klaus na CNN Prima NEWS komentoval postup Ruska na Ukrajině, které uznalo nezávislost dvou samozvaných republik DLR a LLR a následně vyslalo vojáky na Ukrajinu. Podle něj je postup překvapivý. Putin tak podle něj činí ze zoufalství, z toho důvodu akceptuje i tvrdé sankce. Opřel se do šéfa horní komory, který vyzývá, aby Česko stálo na straně Ukrajiny, a měl pochopení pro postoj českého prezidenta, který vpád ruských vojsk do země neodsoudil.

Hrát si na Vystrčila? Klaus sejmul kritiky a potěšil Zemana
Foto: Hana Brožková
Popisek: Bývalý prezident Václav Klaus

Kroky šéfa Kremlu Vladimira Putina podle některých představují začátek ruské invaze na Ukrajinu. Přirovnat ruskou akci k invazi se ale exprezident Klaus zdráhal: „Invaze je v tomto případě snad až nadsázkou. Ruský prezident Vladimir Putin je frustrován tím, že s ním Západ nezvolil jiné jednání,“ uvedl.

„Pokud by to měla být invaze, pak je to invaze poněkud podivná, která nemá oběť a ve které nikdo nevystřelil,“ doplnil.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

Nesledujeme však z ruské strany opakující se model silové politiky? Jako v případě Krymu? „Já jsem to upřímně nečekal, nemyslel jsem si, že Rusko a Putin ztratí nervy, ale že bude dál bojovat slovy a formulacemi,“ pokračoval Klaus.

„Tím, že Rusko zvolilo takové řešení, se jen ukazuje ta totální frustrace Ruska z toho, že s ním Západ nemluví, že z něj dělá méněcenný postkomunistický stát,“ je přesvědčena bývalá hlava státu.

Na otázku, jaké Putinovy kroky budou následovat, se neodvažoval odpovědět: „Jestli má jasný program a jestli zná cestu, jak se dobrat výsledku... nevím. Myslím, že řešení s velkým Ř neexistuje,“ pokrčil rameny s tím, že podivný stav bude pokračovat i v dalších dnech.

Pořád ale neztrácí na optimismu, že se nakonec najde mírové řešení. „Věřím, že racionalita může zvítězit. Musí se zkrátka jednat tak dlouho, až se to řešení najde,“ uvedl s tím, že ruská strana jistě chce řešení najít.

Vývoj na Ukrajině se podle něj dal předvídat. „Už od prvopočátku jsme všichni věděli, že rozpad Sovětského svazu musí vyvolat obrovské konflikty. Ukazuje se, že problémy se nevyřešily, jen dál bobtnají, už desítky let se vynořují i na Ukrajině. Je to realita, která dobré řešení nemá,“ dodal Klaus. Ukrajinu označil za nehomogenní stát, u kterého bylo jasné, že nemůže do budoucna vydržet.

„Celé to nabralo jiný obrat a nebezpečný vývoj. Ten mě zneklidňuje,“ připustil Klaus, jenž rozhodnutí Ruska považuje za riskantní. Vzalo tím na sebe roli toho, kdo porušil minské dohody.

Skončí to Donbasem, nebo se ruská armáda chystá podle Klause dál? „Neodvažuji se o tom spekulovat. Rusko čeká na protitah, jasně naznačuje, že se nehodlá smířit s rolí otloukánka a že má nárok něco říct. Doufá, že tím na sebe upoutá pozornost a povede to k vážným jednáním,“ míní bývalý prezident.

Znovu zopakoval: „Ruská frustrace je vyvolána pocitem ze Západu, který nechce jednat. Pokud jednat nebude, dopadne to špatně. Je naší povinností za každou cenu zabránit válce,“ upozornil.

Hrozí se proto, když slyší, jaké výroky vycházejí z úst některých českých politiků. „Když slyším ty ochotné jedince u nás, co válku považují za počítačovou hru, děsím se toho. Nebuďme nezodpovědní, snažme se o skutečná jednání,“ vyzýval.

Prozradil, jak hodnotí, že EU má již připravené sankce proti Rusku. „Spíše jde o to, že ruský krok byl už udělán s vědomím těchto sankcí. Rusko v beznaději usoudilo, že nemá co ztratit. Sankce mu za to stály. Bolet ale nebudou jen Rusko, ale i druhou stranu,“ upozornil Klaus, že Putin není tak hloupý, aby sankce tohoto typu neočekával.

Emoce vzbudila také slova prezidenta Miloše Zemana, který se po delším mlčení k situaci na Ukrajině vyjádřil. Situaci odbyl větou „nic proti ničemu“.

Neměl podle Klause promluvit jednoznačněji? „Evidentně ani on by nebyl potěšen, kdyby se mluvilo o invazi. Polemizoval by o tom, protože Rusko vstoupilo na území, kam už osm let nevstoupil žádný ukrajinský politik a voják. Tam se odehrává od roku 2014 úplně něco jiného,“ zmínil Klaus.

A zdůraznil: „Úkolem prezidenta není dělat politického komentátora, analytika ani prognostika. Má být skoupý na slovo. Není naším úkolem, aby si všichni hráli na Vystrčila a jemu podobné a přilévali olej do ohně,“ uzavřel s tím, že respektuje, jak se k věci postavil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…