Islámský stát mění strategii a začíná se prý nepříjemně podobat noční můře z dob nedávno minulých

19.11.2015 19:50

Německý týdeník Spiegel vzhledem k teroristickým útokům v Paříži a pádu ruského letadla nad Sinají konstatuje, že Islámský stát nyní postupuje podle nové strategie. ISIS se prý nyní začíná více podobat al-Káidě.

Islámský stát mění strategii a začíná se prý nepříjemně podobat noční můře z dob nedávno minulých
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Abú Bakr al-Bagdádí, vůdce Islámského státu

„Džihádisté z Islámského státu poprvé naplánovali teroristické útoky proti zemím, které jsou zapojeny do války proti němu. Zejména útoky v Paříži provedené organizovaným komandem byly pro evropské zpravodajské služby značným překvapením. Ještě nedávno německé zpravodajské služby tvrdily, že se nyní ISIS prioritně soustředí na konsolidaci sfér svého vlivu v podobě akcí pouze na území Sýrie a Iráku. To mělo údajně snižovat jejich operační kapacitu pro koordinaci mezinárodních útoků v západních zemích,“ uvádí Spiegel s tím, že džihádisté sledují především další rozšiřování území svého chalifátu.

„Vůdci ISIS však nikdy útoky proti západním zemím oficiálně nevyloučili a útoky na redakci Charlie Hebdo veřejně přivítali. Vše se však odehrávalo v rovině inspirace, nikoli přímé organizace,“ píše Spiegel. Teroristické útoky v Paříži a proti ruskému letadlu však dokazují, že vše se nyní změnilo. „Musíme se připravit na zcela novou situaci,“ cituje německý deník bezpečnostního experta z Berlína. Operace Islámského státu se nyní začínají podobat těm, kterými byla nechvalně proslulá al-Káida na začátku tohoto tisíciletí, kdy došlo k teroristickým útokům v New Yorku, Washingtonu, Madridu a Londýně. Následně po masakru v Paříži džihádisté oznámili, že dalším terčem jejich útoků bude hlavní město Spojených států.

„Je skutečně velmi pravděpodobné, že další teroristické útoky proti cílům na Západě se stanou realitou,“ cituje německé médium šéfa CIA a poukazuje na to, že další znepokojující „novinkou“ je nasazení sebevražedného atentátníka. Přestože mnoho západních dobrovolníků v Sýrii a Iráku již v důsledku těchto akcí zemřelo, tak obyvatelé v jejich mateřských zemích byli do pátečního masakru něčeho takového ušetřeni. „Islámský stát v Sýrii a Iráku spoléhá na cizince, protože ti snad ještě více podléhají ideologii ISIS a jsou doslova připraveni udělat cokoli. Z vojenského hlediska dávají sebevražedné útoky smysl, protože mohou způsobit s relativně malým úsilím velké škody a navíc se díky nim šíří mezi obyvatelstvem extrémní strach,“ říká expert na terorismus Peter Neumann.

Teroristickými útoky v Paříži byly nepříjemně zaskočeny nejenom francouzské, ale také německé zpravodajské služby. „Ty akce oplývají novou a speciální kvalitou. Za prvé vyžadují získat pro tento úkol mimořádně radikální a odhodlané vykonavatele. Za druhé tyto útoky nelze zastavit, když už se pachatelé ocitnou na ulici,“ cituje Spiegel nejmenovaný zdroj z německých zpravodajských služeb.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …