Ivan Gabal se po festivalu ve Varech vrátil ve formě. Vysvětlil Trumpovi, že buď se přimkne k Evropě, nebo k Putinovi

08.07.2018 16:25

Rusko, Rusko a zase Rusko, to je hrozba, které se obává Ivan Gabal, politik, sociolog a bývalý poslanec za KDU-ČSL. Ve svém postu na sociální síti Facebook píše, proč jsou nadcházející summit NATO v Bruselu a setkání Trumpa s Putinem tak důležité.

Ivan Gabal se po festivalu ve Varech vrátil ve formě. Vysvětlil Trumpovi, že buď se přimkne k Evropě, nebo k Putinovi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

Možnosti jsou podle Gabala jen dvě. Buď se Trump přimkne zpátky ke svým spojencům, se kterými je v poslední době na kordy, nebo bude usilovat o bilaterální dohodu s Putinem a Evropany tak obejde. Podle Gabala má Trump důvody k nespokojenosti. Evropané až na vyjímky jako Polsko či Řecko neplní závazky, které z NATO plynou. Neinvestují do nové techniky, neudržují tu starou a klesá jim bojová kapacita.

Anketa

Věříte, že za 10 let se naše země bude mít lépe než dnes?

13%
hlasovalo: 9427 lidí

Kreml, podle Gabala, má velký zájem na rozdělení Západu. Byla by to totiž cesta, jak přimět země ke zrušení sankcí a zvýšit alespoň o něco ekonomickou situaci v Rusku. Pokud by Trump přistoupil na bilaterální dohodu s Putinem, bezpečnostní situace Česka v NATO by se prý zhoršila. A Gabal dodává: "Nelze doufat v dřívější nadstandardní vztahy našeho regionu s Washingtonem. Neudělali jsme pro to v posledních letech dost kladného a neopak znehodnotili co bylo vykonáno od 90. let: debakl prezidentské návštěvy, arogance vůči americkým diplomatům, debakl armádních modernizačních programů, energetické, politické i zpravodajské nadbíhání Kremlu. Nemluvě o spektakulárním nadbíhání Číně. "

Náš zájem je tedy podle bývalého poslance netrhat soudržnost Západu a zvyšovat naši důvěryhodnost a ochotu spolupracovat. Naopak proti našim zájmům byla podle něj kauza novičok nebo zájem vpustit ruské finance a aktéry do energetiky. Dále pak Gabal kritizuje naše výdaje na obranu a ministry za to zodpovědné.

A řešení? Zvýšit výdaje na armádu a modernizovat, koupit vrtulníky, účastnit se misí a cvičení NATO, zejména obrany Polska a severních spojenců. Dále bychom neměli pouštět Rusy do energetiky, posilovat a nediskreditovat naše tajné služby a "oslabovat a neposilovat diplomatický i hybridní tlak Ruska na zpochybnění naší západní pozice zejména v krizi soudržnosti Západu." Alespoň to si myslí Ivan Gabal, bývalý poslanec za KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…