Ivane, vzpomínáš? Bartoš dostal vzkaz z minulosti. Bývalý kamarád se ozval

06.10.2021 7:21 | Ze sítí

Není žádným tajemstvím, že proti Pirátům a hlavně jejich předsedovi Bartošovi jsou používány výroky z dob, kdy Piráti o Poslanecké sněmovně jen snili. Známá je například fotka Ivana Bartoše ve vlajce Antify z roku 2016. Nicméně aktivista Tomáš Tožička, který měl být pirátský kandidát na senátora, říká, že mu Ivan Bartoš pouštěl „starý anarchistický songy“ při kampani v roce 2020. A ptá se, jestli je při cestách pouští také Vítu Rakušanovi. A pak je zde rozdíl, jak se Bartoš vyjadřuje o Havlovi v roce 2021 a jak se vyjadřoval v roce 2014.

Ivane, vzpomínáš? Bartoš dostal vzkaz z minulosti. Bývalý kamarád se ozval
Foto: Repro Facebook
Popisek: Ivan Bartoš s vlajkou extrémistické skupiny Antifa

Anketa

Vyčítáte Babišovi kauzu ,,zámek ve Francii"?

hlasovalo: 26170 lidí
I když jsou Piráti ve Sněmovně nováčkem, nejsou stranou bez minulosti. Výroky předsedy Ivana Bartoše například o tzv. muslimské Evropě momentálně používají konkurenti Pirátů. Další Achilovou patou Ivana Bartoše je jeho fotka ve vlajce extremistické skupiny Antifa, o čemž svědčí i to, že spojení s Antifou má pirátská strana jako jeden z „často šířených hoaxů“.

„Ivan Bartoš není a nikdy nebyl členem organizace Antifa. Vlajku, kterou vlastní, koupil v berlínské čtvrti Kreuzberg a považuje ji za historický symbol odporu německé společnosti proti nastupujícímu nacismu ve 30. letech. Jak říká sám Ivan Bartoš, být proti fašismu je normální,“ uvádí se na pirátských stránkách.

Foto bylo používáno i při minulých volbách, kdy se Piráti dostali do Sněmovny poprvé. „Ano, byl jsem na demonstracích v Praze – stejně jako jsem stál například u ubytoven, byl jsem v Krupce, kde pochodovali neonacisté a hrál jsem vystrašeným dětem na harmoniku. Stejně tak ve Varnsdorfu nebo v Ústí. GNWP (Good Night White Pride) je dlouhodobá kampaň hudební scény proti nacismu. Může se to někomu nelíbit, ale je to tak. Nikdy jsem nebyl ani nejsem členem AFA ani žádné jiné ideové organizace kromě České pirátské strany,“ prohlásil tehdy Bartoš.

„Neuznávám násilí jako řešení problémů. Mé postupy jsou didaktika a politika. V případě nutnosti nenásilný protest,“ tvrdil a dodal, že protest byl zaměřen proti Martinu Konvičkovi, Tomiu Okamurovi, Adamu B. Bartošovi a jiným. „V momentě, kdy exhibovali do té míry, že na náměstích stavěli šibenice, cítil jsem jako svou morální povinnost říci tomuto způsobu prezentace jasné ne,“ uvedl.

„V únoru 2016 v Praze probíhaly dvě velké exhibice rozdmýchávající nenávistné nálady v české společnosti – pan Okamura opakovaně na Václavském náměstí za podpory českých nacionalistů a před Pražským hradem, kde byl dokonce zadržen v A. B. Bartošově táboře muž, který střílel z pistole do vzduchu při pokřikování hesel ‚Blaničtí rytíři jsou připraveni‘.

U Bruských kasáren a na Malostranském náměstí se v té době konala dvě shromáždění vyzývající k toleranci. První pořádaný sdružením Ne rasismu na akci nazvané Solidarita bez hranic – pochod proti rasismu a xenofobii a druhé Shromáždění proti rasismu, které pořadatelé pojmenovali Sluníčkem a kávou proti xenofobii a kalašnikovu. Happeningů proti rasismu a xenofobii jsem se zúčastnil. Nestydím se za to,“ vyjádřil se.

Ovšem že Ivan Bartoš měl k anarchismu blízko, přinejmenším pokud jde o hudební vkus, nyní říká aktivista Tomáš Tožička, který měl být pirátským kandidátem na senátora v Teplicích, ovšem poté, co vypluly na veřejnost jeho příspěvky ohledně Izraele a dalších témat, byl Piráty stáhnut.

„Chtěl jsem se tě zeptat, Ivane Bartoši, jestli při jízdách na kampani taky pouštíš Vítovi Rakušanovi starý anarchistický songy, jaký jsi opouštěl mně. Nebo jsi už přešel na Neposlušné tenisky od Lucky Bílé a tohle posloucháš statečně jen doma pod peřinou?“ šťouchl do šéfa Pirátů a připojil hymnu předválečné německé Spojené dělnické fronty. Píseň byla součástí snahy sjednotit sociální demokraty a komunisty v boji proti fašismu ve 30. letech minulého století. Právě z předválečného boje proti NSDAP v Německu Antifa ideově vychází.

Starosta Pavel Novotný z ODS o Tožičkovi prohlásil, že je chudák, a ten ještě dodal: „Je pěkné, jak se tu kluci z ODS perou za Ivana Bartoše. Hlavně z toho Novotňáka musí mít radost. No stejně to dají nakonec SPOLU s ANO. Vsadí se někdo?"

Ivan Bartoš také včera vzpomínal na prezidenta Václava Havla, který by se dožil 85 let. „Václav Havel by se dnes dožil 85 let. Jeho jméno je spojeno nejen s pádem totality, ale především s návratem naší země do rodiny svobodných a demokratických států. Deset let od jeho smrti je obrana svobody a demokracie před lží a bezohledností bohužel opět otázkou jejich přežití,“ uvedl na sociálních sítích.

Nicméně, v roce 2014 v rámci rozhovorů hodnotících polistopadový vývoj se Ivan Bartoš o Václavu Havlovi vyjadřoval jinak. Tehdejší expředseda Pirátů, do jejichž čela se pak opět vrátil, měl uvést osobnosti, které ho nejvíce zaujaly.

„Z politiků mě významně oslovili asi dva lidé. Jedním z nich je již zemřelý Josef Lux. Líbí se mi projev i činnost Jaroslava Kubery, předsedy senátního klubu ODS a primátora Teplic. To je řízek a prostě se s tím nemaže. Jak v konkrétní činnosti, tak na poli rétorickém. Zajímavé osobnosti jsou samozřejmě i Klaus, prezident Zeman nebo bývalý ministr financí pan Kalousek. Ti se s tím taky nemažou, i když z mého pohledu výrazně jinak než třeba Kubera. Specifickým fenoménem je Andrej Babiš. Ten patrně nemohl nezaujmout v ČR nikoho. Na jeho hodnocení si netroufám. Čas ukáže,“ řekl.

A následně ještě doplnil: „Někde jsem byl označen nálepkou havlovce. Nevím proč. Václav Havel mě jako prezident nezaujal a v řadě věcí vyloženě zklamal.“ Bartoš také ocenil písničkáře Karla Kryla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…