Jednou kapsou vám ty peníze dají, ale druhou vám je zase vyrvou. Okamura v plné formě řádil na tiskovce

15.09.2020 16:42

Místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura na tiskové konferenci okomentoval vládní návrh na jednorázový příspěvek důchodcům ve výši pěti tisíc korun. Ačkoliv jde o nesystémový krok, tak pro něj bude hlasovat. Sami dávno navrhli vlastní řešení. Vláda ho však měla zamítnout. „Je to zákon o uzákonění minimálního důstojného důchodu ve výši hranice chudoby, který vyhlašuje Evropský statistický úřad Eurostat,“ pověděl Okamura. Věnoval se i zrušení daně z nabytí nemovitosti či ústavnímu zákonu na ochranu práv legálních držitelů zbraní.

Jednou kapsou vám ty peníze dají, ale druhou vám je zase vyrvou. Okamura v plné formě řádil na tiskovce
Foto: Repro Facebook SPD
Popisek: Tomio Okamura (SPD) na semináři o právním státě

Tomio Okamura na úterý svolal tiskovou konferenci hnutí SPD. Jako první věc okomentoval jednorázový příspěvek důchodcům pět tisíc korun. „Hnutí SPD dlouhodobě podporuje zvyšování invalidních a starobních důchodů, takže podpoříme ten návrh na jednorázový příspěvek invalidním, starobním důchodcům a pozůstalostním důchodcům pět tisíc korun,“ pověděl předseda strany. Prý se však jedná o nesystémový příspěvek, jelikož systémovým by pak byl návrh zákona z dílny SPD. „Je to zákon o uzákonění minimálního důstojného důchodu ve výši hranice chudoby, který vyhlašuje evropský statistický úřad Eurostat. Což je pro Českou republiku pro letošní rok necelých patnáct tisíc korun,“ pověděl Okamura a poukázal na to, že hranice chudoby kopíruje výši minimální mzdy.

Vláda si prý neuvědomuje, že jednorázovým příspěvkem nijak neřeší situaci nízkopříjmových důchodců, jelikož za důchody do 15 tisíc se prý nedá vyžít. Pověděl ještě, že vláda návrh SPD odmítla. „Od této částky 15 000 zásluhově, takže zásluhovost zůstává a zároveň je tam podmínka odpracovaných let, proto by se to v žádném případě netýkalo takzvaných nepřizpůsobivých a v případě invalidních důchodců by to bylo i pro ty, kteří prokazatelně nemohli pracovat,“ popsal návrh Okamura.

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí

Dalším bodem, kterému se SPD věnovala, bylo rozhodnutí vlády o plošných opatřeních. Své k tomu řekl předseda poslaneckého klubu Radim Fiala. „Rozhodnutí vlády zavést znovu plošně roušky a další omezení je důkazem, že plán vlády na takzvanou chytrou karanténu selhal. Naprosto nekoncepčně byl vládou opuštěn koncept koronavirové mapy, která měla umožnit cílená opatření v místě nákazy. Pokračuje tak zmatek a informační chaos. Způsobuje to paniku a strach u řady občanů. Panice přispívá i koronavirová hysterie v médiích. Dnes je nejdůležitější, aby občané nepodlehli strachu a panice,“ přečetl jmenovec předsedy ODS z papíru. Prý je třeba sledovat počty vážně nemocných a hospitalizovaných lidí. Prý zcela nehrozí důvod k obavě z nákazy při volbách do krajů a Senátu.

Dalším řečníkem byl opět Tomio Okamura. Senát totiž Parlamentu vrátil zrušení daně z nabytí nemovitosti. Prý se jedná o návrh z pera SPD a Okamura je rád, že si vláda návrh osvojila a byl poté přijat Sněmovnou. „Teď nám to Senát vrátil. Vláda původně nechtěla, aby si lidé mohli odečíst úroky z hypoték a ze stavebního spoření, takže jednou kapsou jim sice peníze chtěla dát, druhou kapsou jim je okamžitě z kapsy chtěla vyrvat. To v tom návrhu SPD nebylo. Takže jsme připravili pozměňující návrhy a já bych předal slovo našemu poslanci Janu Hrnčířovi,“ předal Okamura slovo. Hrnčíř pověděl, že pozměňovací návrhy připravili tak, aby odpočet zůstal v té výši, jak je nyní, čili 300 000 korun ročně nebo 200 000 či 100 000. Nakonec se prý dohodli na 150 000 korun. Prý se však do toho vloudily některé legislativní nedostatky a Senát návrh upravil. SPD tedy podpoří senátní verzi.

Okamura dále zmínil ústavní zákon, který je na pořadu schůze o zbraních, kdy by se měla do české ústavy zanést věta: „Právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon,“ vzkázal Okamura. SPD prý dlouhodobě chrání práva legálních držitelů zbraní, a proto návrh podpoří.

Dále okomentoval návrh na paušální daň pro živnostníky. Předseda SPD ho prý podporuje od roku 2013, ale vlády mu to měly vždy odmítat. „Tím bychom jim zlevnili činnost a zároveň bychom taky snížili byrokracii a usnadnili bychom živnostenské podnikání. Živnostníci by si zaplatili necelých šest tisíc měsíčně, měli by v tom sociální, zdravotní pojištění i daň a v podstatě by si pak mohli podnikat, jak chtějí,“ pověděl Okamura a dodal, že by se zjednodušil vstup do podnikání. Krize prý pomohla tomuto návrhu, a zatímco na jaře to prý premiér a ministryně financí odmítali, tak nyní si to vláda osvojila.

Anketa

Považujete Miloše Zemana za lháře?

21%
79%
hlasovalo: 16087 lidí

Okamura poté informoval o nové petici, kterou mají napříč Českem. Petice je proti zřizování a fungování migračních center v České republice. „Vláda přichystala, že vyčlení na nová či současná migrační centra na budování 95 000 000 korun z veřejných peněz a pro nás je úplně nepřijatelné, aby se taková centra v České republice budovala,“ poukázal Okamura a předal slovo Jaroslavu Foldynovi. Ten pověděl, že chtějí dát prostor občanům pro vyjádření nesouhlasu s výstavbou a provozem migračních center. „Považujeme to za ohrožení bezpečnosti občanů, a to jsme svědky dnes a denně v televizi. Občané mají podobný pocit, obavy z toho, že když tady budou vznikat taková migrační centra, takže tady uvidíme obrázky, které dnes a denně vidíme ve Francii, Německu, Itálii, Řecku a tak dále,“ pověděl nový poslanec SPD. Předseda hnutí ještě upřesnil, že petice se týká čtyř krajů. Prahy, Královéhradeckého kraje, Jihomoravského kraje a Ústeckého kraje.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …