Jiří Čunek: Hnutí ANO je přijatelný partner. Měli jsme po sněmovních volbách vyjednávat s Babišem

15.10.2018 22:04

Znovuzvolený senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Český rozhlas prohlásil, že ANO je pro něj přijatelný partner, stejně jako ČSSD, ODS a další. Kromě toho také prozradil, zda bude kandidovat na předsedu KDU-ČSL.

Jiří Čunek: Hnutí ANO je přijatelný partner. Měli jsme po sněmovních volbách vyjednávat s Babišem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Současný lidovecký předseda Pavel Bělobrádek ještě před sobotním začátkem sčítání hlasů druhého kola senátních voleb oznámil, že na březnovém sjezdu strany už nebude kandidovat na předsedu. Staronový senátor za obvod Vsetín a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek nevyloučil, že by znovu zvažoval svou kandidaturu na předsedu KDU-ČSL.

„Budu se rozhodovat na základě dvou důvodů: jací kandidáti se na tu funkci hlásí a zda mohu KDU-ČSL nějak významně prospět,“ řekl s tím, že rozhodnutí přijde až někdy za čtyři měsíce, takže má prý času dost.

A netajil se ani svým postojem k hnutí ANO. Lidovci podle jeho slov měli vstoupit i do vyjednávání po sněmovních volbách. „Hnutí ANO je pro mne přijatelný partner, stejně jako ČSSD, ODS a další…,“ řekl a dodal, že teď už je tu nějaké status quo, nějak je to rozdáno.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

„My jsme se tehdy jako parlamentní strana nějak rozhodli. Podle mne chybně, ale už se to stalo… Pokud bude současná koalice trvat, tak ani nemáme do čeho vstupovat. Takový malý ratlík s necelými 6 % je asi hloupé, aby navrhoval pád vlády,“ míní Čunek a považuje to vyloženě za nesmyslné. Diskuse na úrovni Sněmovna − vláda prý také bude zase až po dalších volbách.

Čunek je přesvědčen o tom, že jeho lidová strana má každopádně „na víc“. „Myslím, že má natolik, kolik máme v tomto Zlínském kraji, což je nějakých 22 %... Zhruba tolik voličů mne tady zvolilo, což vůbec neodpovídá religiozitě tohoto kraje,“ sdělil s tím, že to musí být tak, že lidé nehledí na barvu strany, ale na to, kteří lidé ji zastupují. „Ten potenciál je tady několikanásobně vyšší. Daleko víc než 10 %,“ řekl na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…