Jo, Lipavský. Tohle vám uniklo. Vážné. Hejma a „Fialovo zahraničí“

21.12.2021 7:57 | Ze sítí

V dalším díle své Hejma Show se komentátor a frontman Žlutého psa zaměřil na to, jak nová vláda bude komunikovat se zahraničím a usuzuje, že pro tento účel má dokonce pět „ministrů zahraničí“, protože sama nebude moci udělat zhola nic a instrukce budou chodit odjinud. Zaměřil se hlavně na Mikuláše Beka ze STAN, který se bude starat o evropské záležitosti. A zjistil, že pokud jde o Dny sudetoněmeckého landsmanšaftu, podle Fialova známého by se v Česku mohly klidně konat ty příští. A povede prý „evropskou kampaň“. „Bude to děsný, bude to stát spoustu peněz,“ odhaduje Ondřej Hejma.

Jo, Lipavský. Tohle vám uniklo. Vážné. Hejma a „Fialovo zahraničí“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Komentátor a bývalý novinář Ondřej Hejma

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Ondřej Hejma se dotkl faktu, že na první fotce vlády s prezidentem jsou všichni bez výjimky v respirátorech. „Člověk si říká, že to asi nebude z hygienických důvodů, protože ti lidé jsou všichni proočkovaní, navíc prodělali covid, někteří dokonce velmi nedávno. Ale zároveň tušíme, že to je symbol. Veliký symbol. Ty roušky tam mají proto, aby lidem říkali: Noste roušky, náš program jsou roušky, budeme to dělat v rouškách,“ komentoval tuto fotografii s tím, že pro něho to dobrý signál není.

Konstatoval, že vláda se vyfotila a do veřejného života se vrátí zase až v lednu. Kdy bude muset řešit covid a extrémní ceny energií související s Green Dealem. „Blbá zpráva zase je ta, že oni vlastně nic řešit nebudou. Oni budou vše vyjednávat s tím Bruselem. Protože nic z toho, žádné řešení není v jejich rukou,“ varoval Hejma a dodal, že to je důvod, proč má vláda 5 ministrů zahraničních věcí. Jedním z nich je i Miloš Zeman, který jmenuje a přijímá velvyslance, nicméně ten podle Hejmy nebude kvůli zdravotnímu stavu plnit své povinnosti na sto procent.

Oficiálním ministrem zahraničí bude samozřejmě bakalář Lipavský, který dle komentátora bude dohlížet na diplomaty a dělat administrativu. Ale „bruselská šerpa“ a „spojka do Bruselu“ bude prý Jolana Mugengová, u které Hejma věští, že bude mít velký vliv během předsednictví. Dalším ministrem bude Tomáš Pojar, poradce pro bezpečnost a zahraničí Petra Fialy, pokračoval komentátor ve vyjmenovávání a kvitoval, že si Fiala vybral bývalého velvyslance v Izraeli a bezpečnostního analytika z CEVRO. Pátý „ministr zahraničí“ bude pak Mikuláš Bek, ministr pro evropské záležitosti a člověk, kterého Petr Fiala dobře zná z Masarykovy univerzity.

„Práce tam bude hodně, protože hodně těch instrukcí a impulzů bude přicházet ze zahraničí a tomu zahraničí my se budeme zodpovídat,“ usuzuje komentátor a bývalý novinář. Mikuláš Bek bude podle něj „hlavní pumpař“, který bude z EU čerpat fondy. A s ministrem Lipavským má něco společného. Jedna z výtek Miloše Zemana vůči Lipavskému byla, že řekl, že by se Dny sudetoněmeckého landsmanšaftu měly jednou konat i v Praze.

V ČT Mikuláš Bek uvedl, že smíření je potřeba a je třeba ho hledat. A co se týče pořádání těchto dnů na území ČR, řekl toto: „Myslím, že by to mohly být hned ty příští, je to něco, co je asi ve vzdálenější budoucnosti. Ale myslím si, že tahle vláda by mohla o něco pokročit v dialogu i s touto skupinou našich bývalých krajanů.“

„Takže ano, Mikuláš Bek se bude pokoušet o smíření. Já jsem si vždycky myslel, že to smíření už proběhlo, mezi kancléřem Helmutem Kohlem a tehdy premiérem Václavem Klausem, když podepsali tu slavnou česko-německou smlouvu, která tyhle věci nějakým způsobem vyřešila a dala k ledu. Ale smiřování bude pokračovat, tak doufejme, že se nám to nevymkne z ruky. To se prostě uvidí,“ naznačil komentátor.

Kromě dobrých vztahů se sudetskými Němci je politik STAN také prý fanouškem plynu. Hejma uvedl, že o jaderné energii Beka příliš mluvit neslyšel. „Hrozně skloňoval slovo vodík," poukázal a dodal, že se ještě ukáže, jaké názory bude ministr pro evropské záležitosti mít v souvislosti s Green Dealem. „A co všechno v Bruselu, případně v Německu zařídí,“ doplnil. Poslední jeho komentář k Mikuláši Bekovi byl o jeho záměru vést „evropskou kampaň“, tedy obyvatelstvu vysvětlovat, jak EU funguje a co bude znamenat předsednictví. „Nu, bude to děsný, bude to stát spoustu peněz, obávám se, že to bude prázdné a falešné, to už říkám dopředu, jako většina těch kampaní. Ale budeme to muset nějakým způsobem vydržet,“ odhadl Ondřej Hejma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…