K lékaři nejvíce 35 minut jízdy. Vláda probere dostupnost zdravotních služeb

29.08.2012 6:24

Návrhem nařízení vlády o místní a časové dostupnosti zdravotních služeb či věcným záměrem zákona o univerzitních nemocnicích se bude dnes zabývat vláda. Ministři proberou mimo jiné také senátní návrh ústavní změny, která ruší doživotní imunitu zákonodárců a soudců.

K lékaři nejvíce 35 minut jízdy.  Vláda probere dostupnost zdravotních služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády

Podle návrhu ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) by to lidé k praktickému lékaři, zubaři, gynekologovi a do lékárny měli mít nejvýše 35 minut jízdy. Je to o deset minut méně, než ministerstvo navrhovalo původně, přesto Hegerovu představu kritizovaly odbory, rada postižených i svaz pacientů. Podle nich hrozí zhoršení dostupnosti péče.

Věcný záměr zákona o přeměně fakultních nemocnic na nemocnice univerzitní počítá s tím, že univerzitní nemocnice budou neziskové a v zákoně bude pojistka proti jejich privatizaci.

Senátoři svou novelu ústavy rušící doživotní imunitu vypracovali už v květnu, zhruba měsíc poté, co podobný návrh sněmovny vinou absencí o dva hlasy neschválili. Podobný materiál nedávno předložili i členové Poslanecké sněmovny.

Vláda bude mít na programu i další body, mimo jiné Státní politiku životního prostředí, vyhodnocení programu podpory filmového průmyslu za loňský rok či jmenování předsedy Vrchního soudu v Olomouci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„My si jenom myslíme, že Rusko vyhrává,“ vypustil profesor oblíbený Respektem

7:40 „My si jenom myslíme, že Rusko vyhrává,“ vypustil profesor oblíbený Respektem

Rusko může tuto válku prohrát a mělo by jí prohrát, kvůli sobě samému, nevítězí na bojišti, ale pouz…