Kalousek se směje Zemanovi: Chce budovat krásnou socialistickou samoobsluhu

24.05.2013 7:44

O prezidentských pravomocích, výběru daní a oživení ekonomiky mluvil v rozhovoru pro iHNed.cz ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj čekáme na čísla, která už dovolí podpoření růstu a investice. Kanál Dunaj-Odra-Labe je podle ministra neefektivní řešení.

Kalousek se směje Zemanovi: Chce budovat krásnou socialistickou samoobsluhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek odpovídal deníku iHNed.cz na řadu otázek k současné situaci České republiky. Hned v úvodu rozhovoru byla zmíněna kauza udělení profesury Martinovi C. Putnovi. Miroslav Kalousek je přesvědčen, že prezident svým odmítavým postojem vlastně ohrožoval akademické svobody. Podle Kalouska jde Miloši Zemanovi o získání maximální možné moci a vlivu na všechny sféry politiky a společnosti. Podle Kalouska je v této souvislosti důležité, aby ho všichni politici i společnost bedlivě hlídali. On sám si prý prezidenta vždy zdvořile vyslechne, ale poslouchat ho nebude. Podle ministra je důležité nepřipustit, aby prezident rozhodoval tam, kde mu to nepřísluší.

Miroslav Kalousek se nevyhnul otázce, proč česká ekonomika stále nefunguje a deník iHNed.cz připomněl, že odhady byly optimističtější, než je skutečnost. Avšak ministr financí si to nemyslí. „V odhadech se nijak nelišíme od Evropské komise. Loni na podzim nikdo nepředpokládal propad eurozóny.“ Podle Kalouska se tak k poklesu domácí poptávky přidal pokles exportu. Prý nám však nehrozí nějaký katastrofický scénář.

Podle Miroslava Kalouska se ale podařila řada věcí, jako například stabilizace veřejných rozpočtů, a získali jsme důvěru trhů. Ministr také připomněl, že naše dluhopisy jsou nejdůvěryhodnější v regionu. Například prý Maďaři, Poláci a Slováci musí platit neskonale víc.

Je čas na investice. Uvolníme možná několik miliard

Miroslav Kalousek pro iHNed.cz řekl, že souhlasí s názorem MMF, že už se nemusí jednostranně šetřit a naopak je možno podpořit růst. Ministr financí míní, že je možné v druhé polovině roku čekat mírné oživení a je pravděpodobné, že za týden ukážou výsledky, že se státu daří vybírat daně, zejména DPH. „Pokud se ukáže, že je to skutečně tak, předložím vládě návrh na novelu státního rozpočtu, která připustí vyšší výdaje,“ upřesňuje Kalousek.

Stát by potom mohl dát několik miliard navíc do investic. „Jde o infrastrukturu, vědu, výzkum.“ Více Miroslav Kalousek nechtěl prozrazovat. K některým návrhům je však prý skeptický. Zejména ho prý rozesmál nápad ODS na odpisy u domácností, které by investovaly do bydlení. Podle Kalouska je to to samé jako kdysi „šrotovné“, které navrhovala ČSSD. Teď tedy ODS navrhuje „cihlovné“. Podle ministra financí jde v obou případech o nesmysl.

Kanál Dunaj-Odra-Labe je neefektivní

Deník iHNed.cz se ministra financí ptal, zda v rámci investic do infrastruktury souhlasí s Milošem Zemanem a je pro stavbu kanálu Dunaj-Odra-Labe. „Infrastruktura je sice důležitá, ale nemůžeme kvůli ní zruinovat rozpočty.“ Takový kanál podle Kalouska mohl být dobrým nápadem za císaře Zikmunda, v době, kdy moc vlaků nejezdilo. „A pokud vím, moc dálnic také nebylo,“ řekl Kalousek. Podle něj je to zcela neefektivní.

Podle svých vlastních slov se Miroslav Kalousek bojí, že "prezident Zeman patří k těm, kterým je to jedno. Vidí v tom kanálu takovou "krásnou socialistickou samoobsluhu". Tekly by tam desítky miliard ročně, pracovala by tam spousta lidí, byla by to hezká 'Hladová zeď'. Po krátkou dobu by to vypadalo, že je na světě lépe. Jenže země by na to nakonec doplatila," míní Kalousek. Podle něj se právě levičáci řídí zásadou: „Napumpujeme do toho peníze, chvíli to bude fungovat a po nás potopa.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…