Kalousku, tvoje hry končí, zaznělo z ODS. A nejen to

24.05.2013 7:08

TOP 09 převzala vládu nad Prahou. Občanská demokracie tak po 22 letech ztrácí vliv v nejdůležitější pravicové baště. Pád primátora Bohuslava Svobody znamená pro stranu další výrazné oslabení v komunální politice. Jak se s tím ODS popere?

Kalousku, tvoje hry končí, zaznělo z ODS. A nejen to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

"Myslím si, že to podryje autoritu Petra Nečase. On už je šéf ODS jen ze setrvačnosti. Ztratit vedení Prahy po tolika letech, to se mu bude vyčítat a určitě oslabí. Rozbouří to již napnutou atmosféru ve straně. Pro ODS to může mít zásadní dopad, větší než velké celorepublikové události," předpovídá pro deník MF Dnes levicový politolog Lukáš Jelínek.

Boj proti nepříteli

Sami občanští demokraté nevidí rozkol v Praze tolik pesimisticky. Doufají, že po vleklých sporech je najednou spojí boj proti společnému nepříteli. A tím je v tomto případě ministr financí Miroslav Kalousek.

"Na naši stranu to rozhodně dopad mít nebude, omezí to vnitrostranické pnutí," je přesvědčen senátor Jaroslav Kubera a s ním i řada jeho spolustraníků. "Zrada" se TOP 09 prý rychle vrátí.

"Musíme dát společně najevo vládě jednoho muže, tedy Kalouska, že jeho experimenty už končí," řekla pražská poslankyně ODS Lenka Kohoutová. Podobně se vyjadřuje i poslanec Marek Benda. "Toto je návrat kmotrů do hry a myslím si, že se z toho Pražanům bude točit hlava. Nevím, proč by to naši stranu mělo poškodit, byli jsme zkrátka vyhozeni od vlády zradou našeho koaličního partnera," zůstává v klidu poslanec.

Politologové nejsou jednotní v názoru na to, jak se situace bude vyvíjet. Jasno ale mají v tom, jaké důvody vedly k těmto událostem: Oslabit pozici primátora Svobody, který se těší u veřejnosti velké oblibě. Pokud ustoupí do pozadí, voliči by mohli dát přednost TOP 09.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…