Karel Janeček: Babiš ode mě naštvaně odešel. Odmítl jsem ho

18.09.2019 9:47

Podnikatel a protikorupčník Karel Janeček se v rozhovoru pro Český rozhlas Plus mimo jiné vyjádřil k tomu, že premiéra Andreje Babiše (ANO) nikdy nepodpořil. „Přišel za mnou, abych založil stranu,“ řekl moderátorce Barboře Tachecí.

Karel Janeček: Babiš ode mě naštvaně odešel. Odmítl jsem ho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protikorupčník Karel Janeček

Úvodem se Janeček vyjádřil k odsunutí zavedení povinné maturity z matematiky. „V první řadě: výuka matematiky a exaktních věd není o tom učit se něco nazpaměť. To je hrubá chyba našeho vzdělávání. Matematika je o tom naučit se logicky přemýšlet. To je základní praktickou dovedností každého člověka,“ uvedl a dodal, že odsunutí povinné maturity považuje za hrubou chybu.

Anketa

Zeman tvrdí, že by se mělo zvážit zrušení koncesionářských poplatků pro ČT. Jste pro?

96%
4%
hlasovalo: 45899 lidí

Hovořil pak i o volebním systému, který by rád změnil. „Dnešní volební systémy mohly fungovat před 100 lety,“ poukázal na současnou dobu internetu. „Dnešní sociální sítě fungují na maximalizaci triků. Lidem jsou servírovány informace tak, aby se jim líbily,“ podotkl se slovy, že se uměle vytvářejí sociální bubliny. „Lidé se uměle rozdělují,“ dodal. Následně pohovořil o systému D21, který sestavil. 

Kritizuje systém přímé volby v tom, že je zde systém jen s jedním hlasem. „U systému D21 by mohly být například tři hlasy,“ uvedl. 

Janeček se pak velmi ohradil proti informaci, že měl podpořit vstup Andreje Babiše (ANO) do politiky. Nikdy k tomu nedošlo. „V roce 2011 mě Babiš přesvědčoval, abych založil politickou stranu, kterou on bude financovat. Já jsem mu řekl, že to neudělám a on naštvaně odešel,“ dodal. Následně se prý k němu vyjadřoval neutrálně.

„Pořád si nemyslím, že by Andrej Babiš šel do politiky, aby si nakradl. Ale špatně je to, že chce maximalizovat moc,“ podotkl a zkritizoval Babiše za koupi médií. Závěrem se pak Janeček vyjádřil také k tandemu Miloš Zeman – Andrej Babiš.

„Jsem v jistém smyslu hrozně rád, že na Hradě byl prezident Miloš Zeman. Na základě toho mohla vzniknout hra Prezident21 a chuť občanské společnosti něco dělat,“ uvedl. Podle jeho slov je tandem Zeman – Babiš strašný. „Naštěstí jsme malá země, která nemá dopad na celý svět,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…