Kauza Rath se vrací na začátek. Lenka Bradáčová zuří a hrozí žalobami

19.12.2016 17:35

Doposud nebyl s povolováním a akceptováním odposlechů problém, a najednou budete formálně lpět na dodržení všech podmínek pro jejich povolení? Tak to ne, to je nezákonné. A já na vás za to podám stížnost k ministrovi. Tak lze shrnout velmi ostrou a rozčílenou reakci Lenky Bradáčové na zvrat v kauze Davida Ratha.

Kauza Rath se vrací na začátek. Lenka Bradáčová zuří a hrozí žalobami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Vrchní soud v Praze v pondělí přinesl naprostý zvrat do případu korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Zrušil rozsudek, který Ratha poslal do vězení, věc vrátil krajskému soudu, a navíc státnímu zastupitelství hodil vidle do jeho klíčových důkazů – odposlechů Ratha a dalších osob.

„V rámci svého přezkumu Vrchní soud v Praze shledal u řízení, jež předcházelo vyhlášení napadených rozsudků, zásadní procesní vadu, kterou je nezákonnost odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu,“ píše se v rozhodnutí. Nezákonnost odposlechů neznamená nic menšího, než že nadále nemohou být používány jako důkaz. To žalobcům v podstatě bourá jejich konstrukci obžaloby, kterou dokázali v první instanci dovést až k odsuzujícímu rozsudku.

O ROZHODNUTÍ VRCHNÍHO SOUDU VÍCE ZDE

Vrchní státní zastupitelství v Praze, pod které vyšetřování Rathovy kauzy spadá, reagovalo neobyčejně ostrým tiskovým prohlášením, pod kterým je podepsaná osobně šéfka zastupitelství Lenka Bradáčová. Ta veškerou argumentaci odmítla a ujistila, že si takové nakládání nenechá líbit.

„Důvody, které vedly jeden ze senátů Vrchního soudu v Praze ke zrušení rozhodnutí, jsou s ohledem na dosavadní rozhodovací praxi soustavy obecných soudů i soudu ústavního jen stěží odborně akceptovatelné,“ stěžuje si státní zastupitelství.

Jako důkaz odborné neakceptovatelnosti pak uvádí, že „popírá dosavadní praxi“ a „vybočilo z principu základní předvídatelnosti aplikace práva“. Jinými slovy, vrchní soud se k uznávání odposlechů postavil jinak, než bylo doposud zvykem.

Lpění na dodržování pravidel pro povolování odposlechů zavrhuje vrchní státní zastupitelství slovy: „Rozhodnutí lze ve své podstatné části hodnotit jako přepjatě formalistické.“

CELÉ TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ ZDE.

„Poukazování na údajné formální nedostatky v příkazech k odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu a povolení ke sledování, které senát Vrchního soudu v Praze nyní vytýká soudcům, kteří rozhodovali ve věci v přípravném řízení, je zcela neobvyklé právě s ohledem na opakované předchozí rozhodování celé soudní soustavy,“ píše se dále. Formální nedostatky jsou „údajné“ a upozorňování na jejich spáchání je „neobvyklé“. Jinými slovy, doposud to bylo uznáváno, takže nechápeme, proč by to najednou mělo vadit.

Z toho všeho vrchní státní zastupitelství Lenky Bradáčové dovozuje, že byl rozhodnutím Vrchního soudu porušen zákon.

A co chystá Lenka Bradáčová dále? Podle tiskového prohlášení její úřad „připravuje podnět k podání stížnosti pro porušení zákona, který následně předloží ministru spravedlnosti“.

Razantní reakce vrchní státní zástupkyně překvapila mnohé. Novinář Jan Hrbáček na svém Facebooku poznamenal, že návladní Bradáčová už začala kromě žalování vykonávat také práci soudkyně. „Její vyjádření na webu ke kauze Rath je už nejen na kárnou žalobu. Soudce Vrchního soudu v podstatě mezi řádky označila za zločince…,“ upozorňuje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…