Kdo chrání Petříčka? Zahradil dál jde po ministru zahraničí. Padlo drsné srovnání

30.07.2019 12:21

Tématu obsazování pozic na Ministerstvu zahraničních věcí si všiml i premiér Andrej Babiš, který postup ministra Petříčka označil za papaláštví. Jan Zahradil je rád, že se o věci mluví, teď je to prý na poslancích. Zaznělo – „protekční fracek“. A hned začala srovnání se starostou Pavlem Novotným. Ten alespoň vyhrál volby, Petříček nevyhrál nic, míní europoslanec.

Kdo chrání Petříčka? Zahradil dál jde po ministru zahraničí. Padlo drsné srovnání
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ministr Tomáš Petříček hovoří na sjezdu ČSSD

Jak jsme vás již informovali, europoslanci ODS Janu Zahradilovi neušlo, jaké se na Ministerstvu zahraničních věcí chystají změny. „Náměstek ministra L.Kaucký z pražské ČSSD totiž vyjíždí jako velvyslanec. Takže novou kádrovou posilou bude předseda Mladých sociálních demokratů R. Hlaváček, jinak č. 3 na zcela neúspěšné eurokandidátce ČSSD. A hned náměstek, jak jinak – vedle náměstka A. Chmelaře, dalšího pražského sociálního demokrata, který na MZV přesídlil již dříve z Úřadu vlády,“ psal Zahradil ve statusu na Facebooku. Novinky.cz píší, že Zahradil též tvrdil, že na ministerstvu zahraničí je ve vedení úřadu až 35 procent členů  sociální demokracie.

Anketa

Babiš navrhuje do Evropské komise znovu Věru Jourovou. Co na to říkáte?

hlasovalo: 12444 lidí

K Zahradilovým výtkám si přisadil i premiér Babiš. „Číslo 35 procent je pro mě zarážející a to i v kontextu toho, ze pražská organizace ČSSD byla proti vstupu do vlády s hnutím ANO. Je to jasný úkaz papalášství a zneužívání veřejných pozic pro uspokojení potřeb členů strany,” uvedl Novinkám.

Server dále píše, že Petříček výhrady odmítá. „Jde o dva politické náměstky, kteří nejsou pod služebním zákonem. Ať mi pan europoslanec doloží jména těch 35 procent ČSSD. Mohu s čistým svědomím říct, že přednost vždy dostávají kariérní diplomati a mohu potvrdit, že jediná poloviční nominace je pan Kaucký, ale proto, že pět let pracoval na ministerstvu,” uvedl ministr.

Zahradil zřejmě svůj status upravil, protože zmínka o 35 procentech se v něm už nenachází.

Předseda ČSSD Jan Hamáček také hájil svého ministra, řka, že političtí náměstci opustí ministerstvo spolu s Petříčkem, tedy že o žádné zabetonování nejde.

Na Facebooku Zahradil ještě dodal, že je rád, že se o neblahé praxi začalo mluvit. „Teď je to na poslancích PS, věřím, že to nenechají usnout,“ dodává.

Článek Novinek.cz nesl titulek „Petříček je protekční spratek“, takže jeden z diskutujících podotkl, že tento titul patří spíše jednomu řeporyjskému starostovi z ODS. „Pro mne doteď naprosto nepochopitelná věc...“ odtušil dotyčný. „Možná proto, že kandidoval a vyhrál volby. Jestli to nechápete, tak se zeptejte spoluobčanů, co ho volili...“ doporučil mu Jakub Šilar. A Zahradil si při té příležitosti ještě kopl: „Na rozdíl od Petříčka, který ještě nevyhrál nikdy nic.“

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Další diskutující poznamenal, že Petříčkova protiizraelská politika je horší než ta za ministra Zaorálka. „To není jen proti Izraeli. Tahle parta progresivních socdem eurofilů je antiTrump, antiJohnson, antiOrbán, antiKaczynski, antiV4, antiBolsonaro, antiSalvini atd., proto je Respekt & spol. tak miluje,“ tvrdil europoslanec a znovu poznamenal, že je Petříček „mediálně chráněný druh“. Nicméně, podle Petra Kulhánka je progresivních liberálů dost i v současné ODS.

A Pavel Holka přinesl svou zkušenost: „Petříček je slovy některých mých spoluobčanů ‚jeden z mála, kdo v ČSSD za něco stojí‘... pak se má člověk divit, když ČSSD soupeří s Topkou o místo pod čarou.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…