Kdo se bojí zítřka, ten není svobodný, píše místopředsedkyně Senátu

28.08.2012 9:43

Základní potřebou každého člověka je pocit bezpečí, že bude mít práci, co jíst a bude mu poskytnuta zdravotní péče. O svobodě, principu rovných šancí a dluzích prorůstajících dnešní společností píše Alena Gajdůšková, místopředsedkyně Senátu a senátorka za ČSSD.

Kdo se bojí zítřka, ten není svobodný, píše místopředsedkyně Senátu
Foto: hns
Popisek: Alena Gajdůšková

Gajdůšková prohlašuje, že člověk nemůže být nikdy svobodný, bojí-li se zítřka. Ten strach nejčastěji pramení z prázdných peněženek, že jednou nebudou moci poskytnout svému majiteli příslušnou zdravotní péči, vzdělání či seberealizaci.

Haní současnou vládu za to, že lidem vsugerovává zadlužování státu kvůli sociálním dávkám. Přitom tyto dávky jako podpora na bydlení nebo dávky v hmotné nouzi tvoří podle ní pouhá 2 procenta rozpočtu. Obviňuje ji, že likviduje systémy veřejných služeb pod heslem „malý stát“, které označila jako na pohled líbivé a demagogické.

Klaus zadlužil stát

Viníka za současný zadlužený stát spatřuje už v Klausově pravicové vládě. Dle jejího názoru právě jeho divoká privatizace a navození „casinového“ kapitalismu způsobila ztrátu přibližně 700 miliard korun. Podotkla, že dluh se ještě navýší navrácením církevních restitucí a neschopností čerpat ervopské peníze.

„Pro nás, sociální demokraty, jsou skutečně důležité zdravé veřejné finance. Protože jinak prostě není na veřejné služby, které jsou základem sociálního státu.“ píše Gajdůšková. Prohlašuje, že ČSSD je jediná strana, která veřejné služby, jako je zdravotní péče či vzdělávání, skutečně hájí. „To ale budeme moci dělat jen s takovou silou, jakou nám lidé ve volbách dají,“ vyzývá voliče.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…