Kdyby se počet nakažených udržel pod deseti tisíci, přeje si profesor Prymula. Je to prý velmi ambiciózní cíl

21.03.2020 14:08

Šéf krizového štábu epidemiolog Roman Prymula v rozhovoru pro server iRozhlas.cz prohlásil, že by rád zlomil nástup epidemie koronaviru do 15. dubna. V praxi to znamená, že by počet nakažených rád udržel pod deseti tisíci. Cíl je to ale velmi ambiciózní a pokud se to podaří, bude to prý velký úspěch. Pokud lidé nebudou dodržovat nařízení vlády, může prý dojít k jejich dalšímu zpřísnění.

Kdyby se počet nakažených udržel pod deseti tisíci, přeje si profesor Prymula. Je to prý velmi ambiciózní cíl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek pro zdravotní péči Roman Prymula

Epidemiologa Romana Prymulu znal ještě před čtvrt rokem málokdo. Dnes pravidelně vystupuje v televizi, poskytuje rozhovory médiím a především se snaží Česko vyvést z největší epidemiologické krize posledních let. Snaží se zabránit obřímu nástupu epidemie koronaviru. V Itálii onemocní koronavirem tisíce lidí den co den, v Česku jsou to jen desítky a Prymula se podle svých slov snaží dělat všechno pro to, aby to tak zůstalo. Prozatím uplynulo příliš málo času, aby se dalo říci, zda opatření přijatá vládou zafungovala. Už teď se ale zdá, že se nárůst počtu nakažených podařilo zpomalit.

Myslím, že (opatření) určitě pomohla. Chceme zastavit růst pod 10 tisíci případy, což bude pozitivní a bude to vyžadovat, aby všichni spolupracovali a opatření, která byla vyhlášena, byla dodržována. Paradoxně Itálie měla nástup pozvolný, byla na 25 %, nicméně těch 25 % bylo po celou dobu a výsledky jsou, jaké jsou. Je tu řada zemí, která je na tom hůř, Španělsko má exponenciální nárůst a tam jsou obavy, že situace může být obdobná, ne-li horší než v Itálii,“ upozornil Prymula.

Profesor Prymula má za to, že nouzový stav se bude muset prodloužit. Třicet dní bude málo. Epidemiolog by se ale rád vyhnul tomu, aby vláda musela vyhlašovat plošné zákazy vycházení. Pokud budou současná opatření všichni občané dodržovat, přísná opatření by mohla být postupně uvolňována. Jen samo nošení roušek ovlivňuje rychlost šíření viru až o 30 procent. Velkou roli skutečně hrají i fyzické bariéry. Čím méně spolu lidé přichází do kontaktu, tím spíš se nenakazí.

Pokud lidé karanténní opatření dodržovat nebudou, bude prý třeba uvažovat o jejich dalším zpřísnění. Mohlo by dojít i na úplný zákaz vycházení.

„Ve hře je všechno. Třeba tady v Praze to lidé pochopili a opravdu je minimum problémů. Jediný problém, který s Prahou je, že ti lidé jezdí na víkendy, čemuž rozumím, ale nedoporučujeme to. Pokud tam ale stejně jedou, měli by zůstat v tom obydlí a neměli by chodit do kontaktu s místními, protože tam ta nevole je veliká. Jsou lokality, které jsou bez problémů a lidé nechtějí, aby se to tam zavleklo,“ uvedl Prymula.

Roušky podle Prymuly budeme muset nosit ještě hodně dlouho, pokud nechceme skončit jako v Itálii nebo ve Španělsku. Budeme je muset nosit ještě dlouho poté, co se bude zdát, že se epidemii podařilo zvládnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …