Klaus: Pravý důvod, proč Fiala shání granáty pro Ukrajinu

12.03.2024 7:37 | Monitoring

Prezident Klaus včera navštívil sousední Slovensko. Mimo jiné tam hovořil s premiérem Robertem Ficem a byl také hostem v televizi TA3, kde prohlásil, že Fialova vláda dělá velkou chybu, pokud kvůli politickému kalkulu narušuje vztahy se slovenskými politiky. Fialova vláda podle něho ví, že je doma velmi neoblíbená, tak se snaží sehnat úspěch na mezinárodní scéně. Například při shánění dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu.

Klaus: Pravý důvod, proč Fiala shání granáty pro Ukrajinu
Foto: Repro TA
Popisek: Bývalý prezident Václav Klaus v televizi TA3

Anketa

Zaslouží si zemědělec, který vysypal před Úřad vlády hnůj, trest?

3%
96%
hlasovalo: 18615 lidí
Václav Klaus považuje za absurdní a nesmyslné ukončovat mezivládní konzultace se slovenskou vládou. Dodal, že ať už byla v Česku či na Slovensku jakákoliv vláda, tak mimořádné vztahy byly něco, co se „vytýkalo před závorku“ a co se nemůže stát předmětem současného politického boje. „Jestli to pánové u nás v Praze narušili, tak já to považuji za velkou chybu,“ sdělil a dodal, že to považuje i za nedůstojné. Doplnil, že na Slovensko nejel kvůli tomu, jeho návštěva byla plánovaná na dlouho dopředu.

Nicméně soudí, že na běžné úrovni to žádný vliv mít nebude. „Myslím, že lidé jsou rozumní a nedají se oklamat pár politickými výkřiky a výroky, ze kterých jak sláma z bot ční politický kalkul, proč to ti lidé říkají,“ odhadl.

Podělil se i o příhodu. Když domluvil s Robertem Ficem, zašli ještě na skleničku a vrchní, když je uviděl, prohlásil: „No to je pěkné. Pan Šimečka v Praze s panem Fialou a pan Klaus v Bratislavě s panem Ficem. Tady to víno máte jako pozornost našeho podniku.“ Klaus to považuje za symbolické tomu, jak se „normální lidé“ na situaci dívají. Doplnil, že dostal hodně SMS zpráv, aby na Slovensku vyřídil, že se lidé stydí a nesouhlasí s tím, co Fialova vláda udělala.

Zhodnotil také, že v Česku se bohužel o válce na Ukrajině nemluví racionálním způsobem. „U nás prostě vítězí válkychtivost a my, kteří říkáme: Zastavte to zabíjení a začněte jednat, tak jsme kritizováni,“ řekl s tím, že to se týká i současného česko-slovenského rozkolu, kde podle něj má slovenská vláda racionálnější postoj, než česká. O té prohlásil, že je nejvíce proukrajinskou vládou na světě a zmínil, že ČR má per capita i nejvíce ukrajinských uprchlíků.

„Já myslím, že prvním úkolem by mělo být zastavit to vraždění a zabíjení. A druhým nalezení východiska z té slepé uličky, ve které to dnes je,“ prohlásil. Myšlenku, že se nejprve všechno vrátí do bodu nula, kdy konflikt začal, a teprve pak se začne vyjednávat, považuje za dětinskou a nerealistickou. Naopak, musí se vycházet z dnešního stavu, myslí si Klaus. Oceňuje také, že si Robert Fico rozumí s Viktorem Orbánem.

Pokud jde o slovenskou politiku, vzhledem k tomu, že byl tím, kdo vyjednával rozdělení Československa, ačkoliv nebyl jeho příznivcem, tak se držel pravidla: „Teď už do toho Slovensku nekecejme. Nehrajme si na roli staršího nebo většího bratra, který poučuje,“ apeloval Klaus s tím, že Češi by na toto měli být opatrní.

Řeč přišla i na snahu sehnat dělostřelecké granáty pro Ukrajinu. „Nezlobte se, nevím o tom nic. Je mi to trošku zvláštní a myslím, že je to jen taková horečná iniciativa této české vlády, která ví, že je velmi neoblíbená ve své vlastní zemi a která hledá únik do vnějších záležitostí a v těch se chce osvědčit s nadějí, že by díky tomu získala nějakou podporu české veřejnosti. Nevím o tom samozřejmě nic, nevím, kde by se ty peníze daly sebrat, mám velké obavy o to, jak se budou sbírat, mám velké obavy, kolik se bude za ty granáty platit, že to bude bez v Evropské unii slavných výběrových řízení, a tak dále. Nevím o tom skutečně nic a dokonce se přiznám, že ani vědět nechci,“ řekl k tématu bývalý prezident.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Obávám se, že se kupují granáty, které již jednou země EU na Ukrajinu dodaly, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserovnapater , 12.03.2024 10:04:24
Jen se nějakým zázrakem ocitly mimo Ukrajinu a byly nabídnuty.

|  25 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…