Klaus předsedou ODS nebude. Ale on to Tluchoř ani nemyslel vážně

28.08.2012 11:26

Návrat Václava Klause do čela ODS je politický nesmysl, který snad ani nemohl být myšlen vážně. Jenže takových nevážných balónků, na kterých se jejich autor jenom krátkodobě zviditelní, je spousta. Právě proto Václav Klaus do takové politiky nejspíš ani nechce.

Klaus předsedou ODS nebude. Ale on to Tluchoř ani nemyslel vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Víkendový výkřik poslance ODS Petra Tluchoře, že novým předsedou ODS by měl být Václav Klaus, je podle komentátora MF DNES Karla Steigerwalda ničím nepodloženým nápadem, snad pouhým poslancovým přáním. Jenže z takových politických balónků, bublin či jiných vějiček, je prý nyní stvořena celá česká politika. Na skutečná témata pak není prostor a energie.

Tluchořova myšlenka pak vychází z logického kalkulu. „Voliči jsou v panice, není prý koho volit,“ hodnotí stav Steigerwald. Noví lidé nepřinesli do politiky nový vzduch, ale jen novou trapnost. A nejlepším východiskem se nakonec jeví návrat starých slonů. Miloš Zeman se  díky tomu možná dostane na Hrad a Klause by chtěli zlanařit pro záchranu nemocné a tápající ODS. Jenže něco takového není možné.

„Že by bývalí prezidenti začínali druhé kolo politického života, znovu od začátku, od nuly, ve straně, to je nepředstavitelná myšlenka,“ myslí si komentátor. Proto je prý Tluchořův nápad ze světa zbožných přání, nikoliv politiky.

Nacházíme se prý v paradoxní situaci, kdy na jednu stranu voláme po charismatických předácích, kteří budou sjednocovat davy, ale na druhou stranu preferujeme nudná témata typu zdokonalování státní správy, na kterých může lídr těžko předvést svůj talent.

Další důvod, proč Václava Klause vedení ODS nejspíš nebude lákat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…