Klaus prý zkouší přátele: Jestlipak jste už četli "Zápisky"?

03.03.2013 9:27

Prezident Václav Klaus cestoval po světě dvakrát častěji než jeho předchůdce Václav Havel. Server Lidovky.cz to zjistil podle celkového počtu zahraničních cest. Připomíná také některé detaily o Klausových cestách, jako například epizodu s chilským perem.

Klaus prý zkouší přátele: Jestlipak jste už četli "Zápisky"?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Klausova poslední zahraniční cesta směřovala na Slovensko. Jednalo se o 279. výjezd mimo Českou republiku. Havel stihnul během desetiletého mandátu vycestovat 141krát.

Na rozdíl od Havla nebyl Klaus nikdy na státní návštěvě ve Washingtonu

Lidovky.cz ale upozorňují na zajímavé detaily. Klaus jako prezident nikdy nebyl na státní návštěvě ve Washingtonu. Jen v roce 2005 jej v Bílém domě přijal George W. Bush, když byl v USA na soukromé návštěvě a prezentoval svou knihu.

Havel byl naproti tomu hostem amerických prezidentů celkem často. Poprvé přiletěl do USA v únoru 1990 ještě jako prezident Československa.

Už se mne neodvažují zeptat, jak jsem se měl

Statistika výjezdů hlavy státu nezahrnuje jen oficiální návštěvy, v mnoha případech se jednalo o pracovní cesty. Václav Klaus také jezdil představovat zahraniční vydání některého ze svých titulů – například kniha Modrá, nikoli zelená planeta. Server upozorňuje, že Klaus si vždy našel čas na poznávání místních zajímavostí.

Klaus psal o svých cestách do zahraničí autorské zápisky.  „Řada mých přátel a kolegů si navykla, že se mne už neodvažuje zeptat, jak jsem se měl, protože se jich po takové otázce nedůtklivě zeptám, zda četli mé zápisky, a když řeknou, že ano, dodám, že už nic dalšího nevím. Kdybych něco dalšího věděl, tak bych to tam napsal,“ stojí v knižním vydání druhého dílu.

Klaus podepisoval smlouvu s Chile, když si přisvojil pero

Prezident své reportáže z cest používal i ke komunikaci s médii a veřejností. Poté, co v létě 2011 navštívil Austrálii, se v zápiscích bránil tvrzení, že odmítl podstoupit bezpečnostní prověrku v parlamentu. Klaus šel tehdy na rozhovor do televizního studia.

Václav Klaus na svých zahraničních cestách podporoval také české podnikatele. Do svého speciálu na dlouhodobější oficiální cesty brával reprezentaci členů Svazu průmyslu a dopravy nebo Hospodářské komory. Setkání s jejich zahraničními protějšky často doprovodil vlastním úvodním projevem.

Jako zkušený řečník a ekonom dokázal překonat i kulturní rozdíly, které panují mezi Evropou a Asií. S ekonomikou souvisela i epizoda s „ukradeným perem“. Na návštěvě v Chile v roce 2011 měl před sebou dohodu o spolupráci v oblasti cestovního ruchu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…