Klaus tvrdě proti odborům: Ať vláda najme autobusy a stávkující vyhodí

13.06.2011 16:07

Prezident Václav Klaus by stávku řešil mnohem razantněji. Vládě poradil, ať najme soukromé autobusy . Řekl to na setkání s občany v obci Mýto během své cesty po Plzeňském kraji.

Klaus tvrdě proti odborům: Ať vláda najme autobusy a stávkující vyhodí

Klaus prohlásil, že odboráři mají politické cíle. Pokud by se stávka uskutečnila už v pondělí, prezidenta by to v cestě do Plzeňského kraje nezastavilo.

Ať vláda najme autobusy a stávkujícím zamává na shledanou

„Nezahrávejme si se stávkami. Naše země a společnost je křehká nádoba a moc se do ní drcat nesmí. Zkusme vyjednávat, ale nikoli tou formou, kterou volí naši odboráři. Je to ukradení si stávky pro politické cíle," cituje server iDnes.cz Klausovu řeč.

Klaus by na místě vlády či pražského primátora najal autobusy, které by nahradily ty stávkující. Obecný protest proti reformám označil Klaus za politické jednání. Pochopil by prý demonstraci za vyšší platy.

Prezident se proti odborářům vyhradil už v pátek. Ústy svého tajemníka vzkázal, že s postojem odborů nesouhlasí.„Prezident republiky rezolutně odmítá zneužití odborů k politickému vydírání," uvedl ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz Ladislav Jakl.

Více: Odbory politicky vydírají, tvrdí Klaus


Odbory v pátek 12. června vyhlásily stávku v dopravě na pondělí. Soud ji ale předběžným opatřením zrušil. Odbory ji prý měly nahlásit tři pracovní dny před jejím uskutečněním.

Stávka bude ve čtvrtek a bude mnohem razantnější

Stávka se tedy přesunula na čtvrtek 16. června a má se konat celých 24 hodin. Podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka může v Praze dojít i k živelným blokádám.

Odboráři zopakovali, že se zasadí o to, aby byla dopravní obslužnost ve čtvrtek co nejnižší. V Praze ani v Brně by podle jejich přání neměla vyjet jediná tramvaj či autobus. O případném zastavení metra se dopraváci dohodnou na poradě v pondělí.

Živelné blokády nemají na svědomí odboráři

Proti živelným blokádám se vzápětí ohradil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Na to údajně odbory nemají právo.

Jaromír Pejša, předseda Odborového sdružení železničářů, se zaručil, že jeho svaz blokády neorganizuje. Nemůže ale zabránit nespokojeným lidem, aby k takovým prostředkům přistoupili.

Zablokovat hlavní pražské silniční uzly plánují především odboráři z řad horníků. Chtějí přehradit ulice pomocí balíků slámy.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…