Kocourková se snaží chránit exmanžela, státní zástupce je proti

26.07.2012 11:45

Bývalá manželka exministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka se rozhodla využít ustanovení trestního řádu, aby se zastavilo trestní stíhání z důvodu vzájemné blízkosti. Státní zástupce Zdeněk Matula si tímto argumentem není jistý a tvrdí, že děti nejsou důkazem dostatečné blízkosti. Přece jenom se hádají o miliony.

Kocourková se snaží chránit exmanžela, státní zástupce je proti
Foto: Repro ČT
Popisek: Exministr Martin Kocourek na tiskové konferenci

Justice podle slov státního zástupce Zdeňka Matuly spory podobné případu Kocourka a jeho exmanželky soud příliš často neřeší.

Tento případ mezi exministrem průmyslu a obchodu Martina Kocourka s jeho bývalou manželkou Olgou vypadá tak, že on jí „odklonil“ celkem 16 milionů z účtu a za to ho exmanželka obžalovala. Před časem však Olga Kocourková změnila verzi. Státní zástupce tak dostal na stůl návrh policie na zastavení jejich stíhání.

Další důkazy k blízkosti

Policisté vycházejí z trestního řádu, podle něhož je poškozování věřitele jedním ze skutků, kde může osoba blízká vyslovit nesouhlas se stíháním. A přesně tohohle Kocourková využila, a to jak ve vztahu k exmanželovi, tak k bývalé tchyni.

Jenže státní zástupce Matula na návrh nereagoval okamžitě a stíhání ihned nezastavil. „Policie ve svém návrhu vycházela pouze z prohlášení poškozené, tedy Olgy Kocourkové. Otázka je, zda se mají orgány činné v trestním řízení spokojit jen s tímto tvrzením, nebo zda blízkost osob dovodí ještě z nějakých dalších důkazů,“ říká v rozhovoru pro Týden.cz Matula s tím, že to prostě nepostačuje, a proto dokument vrátil policii k dopracování.

Je to totiž potřeba doložit ještě nějakým dalším, jiným způsobem. Když totiž ví, že spolu vedou nějaké spory, tak je legitimní učinit dotaz, jaké a jak se jim je daří řešit. A tady jde rovnou o 16 milionů.

Že máte děti? Nedůležité

„Samotný fakt, že bývalí manželé mají spolu děti, pro mě jako důkaz blízkosti nepostačuje. To automaticky neznamená, že jsou to osoby blízké,“ tvrdí o manželství Kocourkových státní zástupce.

„Dá se říct, že pokud bych dovodil, že prohlášení není pravdivé, že vztah blízkosti tam není, tak bych k prohlášení nepřihlížel,“ tvrdí zástupce. Pokud se tedy opravdu prokáže blízkost mezi bývalými manžely, vedlo by to k zastavení trestního stíhání.

Matula tedy pro Týden.cz přiznal, že jsou nyní pravděpodobné obě možnosti. Tedy jak zastavení stíhání, tak i jeho pokračování. Záleží na blízkosti. Možná je i ta varianta, že by stíhání jednoho z obviněných kvůli blízkým vztahům zastavil, a druhého nikoli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…